A svédek legkedveltebb exportcikke – hála az IKEÁ-nak – a svéd mandulatorta. Az áruház éttermének és boltjának egyik legtöbbet vásárolt terméke. És joggal, igen finom sütemény. Azonban elkészíteni is egyszerű, és ha rászánjuk az időt, ráébredhetünk, hogy frissen, fagyasztás nélkül még sokkal ízletesebb: a krém lágy, a tészta puha, és a mandula frissen ropogós.

Svéd mandulatorta

 

Hozzávalók:
A tésztához:
8 tojás fehérjéje
1 csipet                só
15 dkg porcukor
30 dkg darált mandula 

A krémhez:
8 tojás sárgája  
15 dkg cukor     
2 csomag vaníliás cukor              
2 dl habtejszín 
25 dkg vaj          

A díszítéshez:
10 dkg szelelt mandula

Elkészítés:
A szeletelt mandulát egy száraz forró serpenyőben néhány perc alatt, állandó kevergetés mellett világos barnára pirítjuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.

Szétválasztjuk a tojásokat, és a sárgáját félretesszük. A fehérjéket keverőtálba öntjük, és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közben folyamatosan hozzáadjuk a cukrot is. Ha megfelelően kemény óvatosan több részletben a habba forgatjuk a darált mandulát.

Egy 28 centis kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Szépen elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha kész, kivesszük a tortaformából, és rácson hagyjuk lehűlni.

Közben elkészítjük a főzött krémet. Edényben összekeverjük a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a tojást. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt besűrítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Félretesszük, lefedjük és hagyjuk kihűlni.

A puha vajat habosra keverjük. Lassan hozzáadjuk a főzött krémet, és az egészet tökéletesen simára keverjük.

A piskótát félbevágjuk. Az alsó felét megkenjük a krém felével, rátesszük a tészta felső felét, és a maradék krémmel egyenletesen beborítjuk a tetejét és az oldalát is. Végül beborítjuk a pirított mandulával. Frissen is fogyasztható, de ha elég erősek vagyunk, két óra hűtés után lesz igazán finom.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.