Nálunk szinte teljesen ismeretlen ez a régi olasz házi sütemény, amely átmenet a keksz és a torta között. Nagyon finom csak úgy elrágcsálni egy pohár bor vagy koktél mellé, de öntettel vagy lekvárral is kiváló. Egy pohár tejjel remek reggeli. Eredete nem egyértelmű, Szicíliától Szardíniáig mindenhonnan származtatják. Ennek ellenére valószínűleg lombard, Mantovában készíthették. Az olaszok kedvelt édessége egykor a szegények csemegéje volt, mára világszerte egyre népszerűbb.
Sbrisolona
Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
25dkg finomliszt
15dkg kukoricaliszt
15dkg tisztított mandula
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A mandulát egészen apróra töröm, és a többi hozzávalóval együtt egy nagy tálban összedolgozom. Egy morzsalékos tésztát kapok, amelyet egy kb. 25 centis, kivajazott tortaformába öntök, majd elegyengetem. A tetejét mandulával díszítem. Előmelegített sütőben, 140 fokon egy órán át sütöm.
A képek most nem az én sütésemről készültek, mert sikerült belefeledkeznem egy beszélgetésbe, és kissé túlsült. Ezek az eredeti olasz recept képei.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizennyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Mai blog: A világ heroinközpontja
Napi videó: Elmebeteg japán reklámok
Napi fotó: Ne aludj el mobillal a napon
(via ricette.giallozafferano)