Sokan elképzelni sem tudják, hogy egy egyszerű zöldségből is mennyire finom leves készíthető. A gyerekkorunktól belénk ívódott előítéletektől nehezen tudunk megszabadulni. Gyakori tapasztalat, hogy egy répás, brokkolis vagy éppen sütőtökös fogástól előre fintorognak az emberek. De ha nem áruljuk el, miből készül a leves, sőt, arra bíztatjuk őket, hogy találják ki, miből készült, bizony, szinte kivétel nélkül mindenkinek ízleni fog. Azután jön a meglepetés. Ez is egy ilyen leves.

recept főétel melegétel zöldség leves krém répa méz tejszín chili

Édes csípős sárgarépa-krémleves

 

Hozzávalók:
50 dkg répa nagyobb kockára vágva
3dl tejszín
nagy fej hagyma
1 liter alaplé, vagy egy liter víz és 2db húsleves kocka
1 kávéskanál őrölt kakukkfű
fél kávéskanál őrölt fehérbors
3 evőkanál méz
mustár
kevés zsiradék

Elkészítés:
kevés zsiradékon megdinsztelem a hagymát, rádobom a répát, a mézzel megcsurgatom, megszórom a kakukkfűvel, borssal, néhány percet együtt párolom. Felöntöm az alaplével. Ha leveskockát használunk, vízzel öntjük fel, és felforrás után rakom bele a leveskockákat. Fedő alatt puhára főzöm a répát, majd merülő mixerrel összeturmixolom, hogy krémes állagú legyen. Ízesítsük mustárral, szükség szerint sózzuk, beletesszük a tejszínt, és újra felforraljuk. Chiliporral ízlés szerint csípőssé tesszük.

Torilla- vagy kenyérchips-szel, esetleg pirítóssal tálaljuk
 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Anya-lánya fotók
Macskaőrség:  Macskamentők az áradásban  
Napi videó:  
A videójátékok evolúciója (1962-2017)  
Napi fotó:
Etetési idő

recept főétel melegétel zöldség leves krém répa méz tejszín chili