Ahogy beköszöntött a hideg őszi idő, az első dolog, ami az eszembe jut, az a Cantuccini. Ezt az isteni, száraz süteményt nevezik keksznek és kétszersültnek is, de valójában egyik sem. Az olaszok különleges sütemény száraz és kemény, arra van kitalálva, hogy valami forró ital mellé fogyasszuk.

Egy forró csoki, egy csésze tea, egy bögre cappuccino, vagy akár egy pohár forralt bor tökéletes kísérője. Akár ropogtatjuk. Akár mártogatjuk, mindegyik tökéletes páros egy hideg napon.

A sütemény neve cantucci vagy cantuccini, attól függően, kisebb vagy nagyobb darabokból áll. Jól záródó fémdobozban állítólag hetekig eláll, de 2-3 napnál tovább sosem tudtam tesztelni.

Legfontosabb alkotóeleme az egész mandula, amely bőven van benne. Sokféle recept van, én így készítem.

recept édesség sütemény keksz cantuccini cantucci mandula

Cantuccini

 

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg cukor
2 mk. sütőpor
1 mk. só
20 dkg mandula
3 tojás
8 dkg vaj
amoretto likőr

Elkészítés:

Az elkészítése nagyon egyszerű. Egy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, a sütőport, és a sót. Néhány gyors mozdulattal átkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és az olvadt vajat. Összedolgozzuk. A végén egy töredező, se túl száraz, se túl nedves tésztát kell kapnunk. A megfelelő állapotot a hozzáadott amoretto likőrrel állíthatjuk be, ez körülbelül 2-3 cl. Ha végén hozzáadjuk a mandulát és beledolgozzuk.

Most dől el, hogy cantucci vagy cantuccini készül. Ha a tésztából 1 vagy 2 hosszúkás cipót formálunk, akkor cantucci lesz. Ha a tésztát négy részre osztjuk, és kb. 3 centi vastag rudakká sodorjuk, akkor cantuccini lesz a végeredmény.

Légkeveréses sütőben. 200 fokon 15 percig sütjük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, ugyanis melegen vágva morzsálódva törik. Ha kihűlt kb. másfél centiméter vastag átlós szeletekre vágjuk. A szeleteket visszarakjuk a tepsibe, és 180 fokon, légkeveréssel további 10 percig sütjük.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hetvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.