Itt az ősz. A hideg estéken jól esik egy szelet meleg pite, bár hidegen is nehéz neki ellenállni. Most használjuk ki az ősz kincseit. recept sütemény tészta pite mák körte

Körtés-mákos pite

 

Hozzávalók:

Tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg cukor
12 dkg margarin
1 tojás
fél csomag sütőpor
1 evőkanál reszelt citromhéj

Töltelékhez:
3-4 db körte
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
5 dkg búzadara
3 dl tej
1 citrom
2 tojás

Elkészítés:

A tésztával nincs sok gond, a hozzávalókat gyúrjuk össze, és egy letakart edényben fél órára tegyük a hűtőbe.

A mákot összekeverjük a cukorral, most jó a kristálycukor is. A tejet felforraljuk, bele szitáljuk a darát, elkeverjük, majd beleöntjük a mákkal elkevert cukrot. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját. Összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

Tisztítsuk meg a körtéket és kockázzuk fel.

Válasszuk szét a tojásokat az egyik sárgáját keverjük a hideg mákos masszába, a másikat tegyük félre kenésre. A két tojás fehérjéből verjünk habot.

A körtét forgassuk bele a mákos masszába, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is.

A tésztát kétfelé válasszuk, és kör alakúra nyújtjuk. Fogjunk egy 25-28 centiméter átmérőjű sütőtálat, az egyik tésztalapot a kizsírozott sütőtálba terítjük, belenyomkodjuk. Ráöntjük a tölteléket, elsimítjuk, majd leterítjük a másik tésztával. Kenjük meg a tojás sárgájával, majd szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon.

Légkeveréses sütőben, 180 Celsius-fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.