Imádom a mákos süteményeket, bár sokak számára fojtó a mák töményen. Ezért szokták tökkel, egyebekkel lazítani. A boltokban most kapható a finom körte. Tegyük ezzel gazdagabbá és lágyabbá a pitét.
Körtés-mákos pite
Imádom a mákos süteményeket, bár sokak számára fojtó a mák töményen. Ezért szokták tökkel, egyebekkel lazítani. A boltokban most kapható a finom körte. Tegyük ezzel gazdagabbá és lágyabbá a pitét.
Körtés-mákos pite
Itt az ősz. A hideg estéken jól esik egy szelet meleg pite, bár hidegen is nehéz neki ellenállni. Most használjuk ki az ősz kincseit.
Körtés-mákos pite
Ez egy trükkös sütemény, mert tulajdonképpen kétféle tészta, amelyből az egyik töltelékké avanzsál, amit csak kiemel és megkoronáz a kissé fanyar lekvár. Néhány éve ettem először egy nyaraláson a strand után egy nagy pohár hideg tejjel maga volt a tökély. Azóta gyakran készül, reggelire uzsonnára is tökéletes.
Egyszerű mákos:
Dobjuk fel egy kicsit a klasszikus receptet. A mákos guba egy örök kedvenc, de nem csak nálam, nem ismerek olyan ember, aki ne szeretné. A klasszikus receptet most egy kicsit felturbóztam, amitől, lazább, kicsit kevésbé gyomorterhelő, és egészségesebb lett. A ráadás pedig egy csodálatos íz orgia.
Extra mákos guba
Hozzávalók:
6 nagyobb kifli
1 liter tej
vaníliás cukor
3 tojás
15 dkg darált mák
8 dkg cukor
5 dkg porcukor
3 db savanykás alma
2 db narancs
1 marék mazsola
rum
vaj
Elkészítés:
A mazsolát áztassuk be fele víz-fele rum keverékbe. Akkor az igazi, ha ezt már legalább 2-3 nappal korábban megtesszük.
A tejet felmelegítjük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ne hagyjuk felfőni! A darált mákot elkeverjük a porcukorral. Fogj egy jénai tálat, vajazd ki. A kifliket karikázzuk fel. Az almát hámozzuk meg és vágjuk vékony gerezdekre. A narancsot is bontsuk gerezdekre.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal. Tegyünk le egy réteg kiflit. Locsoljuk meg a tejes keverékkel, és szórj rá mákot. Hintsük meg mazsolával. Rakjunk rá egy réteg almát és narancsot vegyesen. Ezt így folytassuk, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
Előmelegített sütőben, 180 fokon. kb. 25 percig sütjük.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonkilencezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Amikor a japán cseresznye virágozni kezd
Macskaőrség: Éjszakai látásteszt
Napi videó: Ráharapott a kamerára
Napi fotó: Mélyen elgondolkodott
A gyerekek gyakorlatilag korlátlan mennyiségű palacsintát meg tudnak enni, de igyekszem ezen túl lépni, és hasonló, de gazdagabb és fantáziadúsabb fogással előállni. Így született meg ez a mákos lepény.
Miközben a piacot jártam, az egyik standnál gyönyörű, piros héjú vilmoskörtéket láttam. Olyan szép volt, hogy egyből tudtam, vétek lenne eltávolítani a héját, mert ez az őszi sárga-piros remek látvány a tányéron is.