Ez egy trükkös sütemény, mert tulajdonképpen kétféle tészta, amelyből az egyik töltelékké avanzsál, amit csak kiemel és megkoronáz a kissé fanyar lekvár. Néhány éve ettem először egy nyaraláson a strand után egy nagy pohár hideg tejjel maga volt a tökély. Azóta gyakran készül, reggelire uzsonnára is tökéletes.

recept tészta sütemény mákos

Egyszerű mákos:

 

Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg finomliszt

12 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
3 db tojás sárgája
4 dkg vaj
0.5 dl tej

Töltelék:
20 dkg finomliszt
20 dkg darált mák
20 dkg cukor
20 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 db tojás fehérjéje
2 dl tej
Savanykás lekvár

Elkészítés:

A tésztával nincs sok gond, az összes hozzávalót beöntjük egy tálba és összegyúrjuk.

A töltelékhez a cukrot és a vajat habosra keverjük. Sorban adagoljuk hozzá a mákot, majd a lisztet. Folyamatosan annyi tejet adjunk hozzá, hogy a tészta piskóta sűrűségű legyen. adjuk hozzá a sütőport, a vaníliás cukrot, a citromhéjat. Végül óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét is.

A tésztát felezzük el, nyújtsuk ki tepsi méretűre. Az egyiket tegyük be a tepsi aljába. Kenjük meg jó vastagon lekvárral. Öntsük rá a tölteléket, majd fedjük le a másik tésztával. Tojással megkenjük, megszurkáljuk, majd légkeveréssel 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint  kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.