Egy különleges sült, ami illik egy karácsonyi ünnepi asztalra, de jól mutat a szilveszteri hidegtálon is. Egyszerűen elkészíthető, de a pácolás igényel egy kis előkészületet.

recept főétel húsétel melegétel vaddisznó gerinc karaj füstölt hús füstölt sajt pác

Irdalt vaddisznógerinc

 

Hozzávalók:
1,5 kg vaddisznó gerinc csont nélkül
ahány centiméter hosszú a hús, annyi szelet füstölt hús
ahány centiméter hosszú a hús, annyi szelet füstölt sajt
2-3 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 zacskó Vegeta ínyenc oldalas fűszerkeverék
1 kk. oregánó
1 kk. kakukkfű
1 kk. őrölt kömény
1 kk mustár
2 dl zsiradék
0,5 dl olaj


Elkészítés:
A húst megmosom, megtisztítom. Kb 1-1,5 centiméterenként mélyen beirdalom, csaknem teljesen átvágom, de az alján, egy centiméter vastagon ne, maradjon egyben a tömb.

A pácléhez törjük össze a fokhagymát, adjuk hozzá az olajhoz a fűszerekkel és a mustárral együtt. Alaposan keverjük el. Kenjük be vele a hús minden részét, majd egy lefedett tálban érleljük egy éjszakán át.

Másnap a hagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel. A zsiradékot tegyük  egy sütőedénybe vagy tepsibe. A hagymát egyenletesen szórjuk el az alján.
Vegyük ki a húst a hűtőből, és minden egyes vágásba, tegyünk egy szelet füstölt húst és egy szelet sajtot.

Fektessük a tömböt a hagymaágyra, öntsünk alá egy deciliter húslevest vagy vizet. Fedjük le, és 180 fokon kb. 70 percet pároljuk. Vegyük le róla a fedőt és süssük pirosra.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.