A baklava számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A törökök, arabok, görögök, örmények, bolgárok, szerbek egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta alapú édesség, amit dióval vagy pisztáciával töltenek meg és cukorral vagy mézzel ízesítenek.

Imádom ezt a keleti édességet, de most a fiam kedvence készült el, az igazi fúziós konyhának tekinthető recept.

recept tészta édesség keleti dió baklava csoki

Csokis-diós baklava

 

Hozzávalók:
45 dkg dió
25 dkg étcsokoládé
3 csomag réteslap
40 dkg olvasztott vaj
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 dl méz
1 dl víz

Elkészítés:
Finomra daráljuk a diót, és lereszeljük a csokoládét. Adjuk hozzá a fahéjat és keverjük össze alaposan.

Keressünk egy réteslap méretű nagy serpenyőt. Olvasszuk fel a vajat. 1 csomag réteslap általában 6 lapból áll. Kenjük ki a serpenyőt az olvasztott vajjal, teritsünk bele egy lapot. Ezt is kenjük meg vajjal, és jöhet a következő. Fektessük le így az első csomagot.

A csokis diókeverék felét terítsük el rajta egyenletesen. Utána az előző módon tegyük rá a második csomag tésztát.  erre rakjuk rá a töltelék másik felét, majd jöhet a harmadik csomag lap.

Ha megkentük az utolsó lapot is, vágjuk fel háromszögekre.

160 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel süssük kb. 15-20 perc alatt aranybarnára.

Egy kis edényben keverjük össze a mézet a vízzel, adjunk hozzá egy kevés fahéjat, és forraljuk fel.  Locsoljuk meg vele a megsült süteményt.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint  kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.