Kenyérbe sütni a főtt sonkát vagy a csülköt régi konyhai móka. Úgyis jön a húsvét érdemes kipróbálni, nagyon látványos az asztalon. Általában sima kenyértésztába burkolják, én most egy finomabb, vajas-tejes zsemletésztát mutatok meg.

Zsemlecipóban sült sonka

Hozzávalók:
40-50 dkg főtt sonka darab
25 dkg finomliszt
2 dl tej
1,5 dkg élesztő
1,5 mokkáskanál só
3-4 dkg vaj

Elkészítés:
A langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. Villával alaposas összedolgozzuk, hogy homogén legyen. Lefedjük és duplájára kelesztjük.

Kiborítjuk a vastagon belisztezett, és liszttel megszórjuk, és alaposan átgyúrjuk, annyi lisztet adunk hozzá, hogy a gyúrás végére ne tapadjon a tészta. Nyújtsuk ki akkorára, hogy ha közepére tesszük a sonkadarabot, akkor rá tudjuk hajtani a tésztát. A két-két szembelévő oldalát hajtsuk egymásra, és ügyeljünk arra, hogy mindenhol  betakarja a sonkát. Húzzuk meg vizes kézzel a tésztát, úgy jobban összetapad. Fontos, hogy a sonka szobahőmérsékletű legyen, különben a belőle áradó hideg fékezi a tészta kelését.

Takarjuk le és kelesszük 30-45percig. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.