Nagyon sok embernek az a problémája, hogy a török édességek rettentően édesek. Valóban, a baklava, a künefe, vagy akár a locum nagyon-nagyon édes. De a kínálatban üdítő kivétel a Sütlaç (ejtsd: szütlács), a gőzben sült vaníliás rizspuding. Az egyik legegyszerűbb török édesség, finom íze mellett ennek is köszönheti népszerűségét, nem hiányozik az éttermek kínálatából sem.  Elkészíteni nagyon könnyű.recept édesség török  Sütlaç sütlac rizs puding sült

 Sütlaç

 

Hozzávalók:
10 dkg rizs
2 dl víz
1 l tej
15 dkg cukor
1 rúd vanília
3 ek. keményítő
1 tojás sárgája

Elkészítés:
A rizst alaposan megmossuk, és vízben feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg el nem tűnik alóla a víz.

Átöntjük egy nagyobb edénybe, hozzáadjuk a tejet, a cukrot és a vaníliarúd magjait. Feltesszük a tűzre, és kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs teljesen meg nem puhul. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki belőle, és tegyük félre, hogy kicsit kihűljön.

A keményítőt kevés vízben csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a masszához, és 4-5 percig állandó kevergetés mellett forraljuk.

Ha már lehűlt a félretett tejes rizs, elkeverjük benne a tojás sárgáját. Ezt is belekeverjük a masszába, és állandó kevergetés mellett még kb. egy percig forraljuk. Majd levesszük a lángról.

Kis cseréptálakba porciózzuk, de akár egy nagyobb tálba is önthetjük.  A tálakat beleállítjuk egy nagyobb tepsibe, és annyi vizet öntünk alá, hogy a feléig ellepje.

180 fokos sütőben tesszük, s a gőzben addig sütjük, amíg a tetején vastag hártya képződik, ami szépen megbarnul.

Kivétel után várjunk egy kicsit, amíg kihűl, különben szétégeti a szánkat. A legjobb langyosan elfogyasztani.  Kedvünk szerint kínálhatunk hozzá gyümölcsöt, de akár egy gombóc fagylaltot is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.