Kicsit meglepő lehet a cím, de az eredmény magáért beszél. Az az ötletem támadt, hogy a zserbóban a hagyományos baracklekvárt lecserélném valami egzotikusabbra. Így esett a választásom az Erdélyből hozott áfonyára. De ez még nem volt elég, még egy kis plusz reszelt almával is dobtam egyet a tölteléken. A sütés végére derült ki, hogy az áfonya megszínezte a süteményt. Így született meg a Lila zserbó.

Lila zserbó

Hozzávalók:
70 dkg liszt
40 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 tojás
1 vaníliás cukor
2dl tej
3 dkg élesztő
1 sütőpor

A töltelékhez:
1 üveg áfonya lekvár
35 dkg dió
35 dkg kristálycukor
3 savanykás alma

Bevonáshoz:
30 dkg csokibevonó
15 dkg margarin
pici rum

Előkészületek:
A lisztben elkeverem a sütőport és egy pici sót, és elmorzsolom benne a margarint. A tojást habosra keverem a cukorral, és a vaniliás cukorral. A tejben felfuttatom az élesztőt.  Az almát meghámozom, és lereszelem. A diót ledarálom és elkeverem a porcukorral.

Elkészítés:
A lisztbe beleöntöm a kikevert tojást, és az élesztőt tejet. Addig gyúrom, amíg elválik az edény oldaláról, ha szükséges, még lisztet adok hozzá.

A tésztából négy gombócot csinálok. A gombócot tepsi méretűre nyújtom megkenem áfonyalekvárral, megszórom a cukros dióval, és ráreszelek egy almát. Ezt megismétlem még kétszer, majd a végén beborítom a negyedik lappal. Villával megszurkálom a tetejét.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. húsz percig sütöm.

A csoki bevonót felolvasztom a margarinnal együtt, és beleöntök egy pici rumot. Óvatosam ráöntöm a tészta tetejére és elsimítom.

Ha kibírjuk, amíg teljesen kihűl, akkor szépen lehet szeletelni. De így mindig csak a maradékkal tudtunk bánni.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Autópálya dzsungel fölött

Napi videó:   Szállítani tudni kell

Napi fotó:  Sose add fel

Macskaőrség:   Szervál is csak egy macska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...