Mi magyarok rajongunk a lángosért. Fokhagymásan, tejfölösen, sok reszelt sajttal, vagy akár hagymával, ketchuppal, sült baconnel, a variációk száma végtelen. Maga az egyszerűség tökéletessége. Mégis csak ritkán eszünk, inkább csak standos vagy piacos fogás. Pedig elkészíteni nagyon egyszerű.
Sokan nem is gondolnák, pedig tökéletes fogás egy nyári kerti bulira. Uzsonna a locsolkodás között, vagy este üldögélni a teraszon pár sör és néhány lángos társaságában. Könnyen, elkészíthető olcsó, és még olajszag sem lesz a lakásban.
Nekem ez a kedvenc receptem. Az átlagosnál tömöttebb, ezért nem szív fel annyi étolajat. Tenyérnyi méretűeket szoktam készíteni, ez könnyen elfér egy olajsütőben is, ráadásul könnyebb váltogatni az ízeket.
A összetevőket könnyű megjegyezni, a tészta 5 perc alatt kikeverhető, de célszerű előző nap elkészíteni. A nyers tészta 1-2 hétig is eláll a hűtőben, bár ezt nekem még nem sikerült megtapasztalnom. Hamarabb elfogyott.
Lángos
Hozzávalók :
1kg rétesliszt
2dl tejföl
5 dl tej
5 dkg élesztő
5 csapot mokkáskanál só
1 tojás
Elkészítés:
A lisztet szórjuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, és morzsoljuk rá az élesztőt. Keverjük össze. A tejbe üssük bele a tojást, keverjük el, majd öntsük a lisztre. Adjuk hozzá a tejfől. Villával alaposan dolgozzuk össze.
Egy nagy nejlonzacskóba öntsünk kevés olajat, a belső felületén kenjük el. A tésztát öntsük a zacskóba. A zacskót tegyük egy nagy tálba. A zacskó száján csak tekerjünk néhányat, hogy a levegő ne menjen be, de a tészta tudjon dagadni. Hagyjuk kelni néhány órán keresztül, ezalatt akár a 2-3 szorosára dagad.
Sütéshez egyszerűen vegyük elő, olajos vagy vizes kézzel tépjünk le a tésztából, formáljuk kerekre, és forró olajban süssük meg mindkét oldalát.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel hetvenötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.