A húsos napok után egy különleges zöldségleves, amelynek az alapja a sonkafőző lé. Egy különleges gombóctól lesz más, mint amit eddig kóstoltál.
Húsvét utáni gombócleves
Hozzávalók:
3 liter sonkafőzőlé
1 kg burgonya
4-5 sárgarépa
3-4 fehérrépe
1 közepes fej hagyma
1 kisebb zeller
2 gerezd fokhagyma
A rántáshoz:
4 evőkanál olaj2 evőkanál liszt
1 evőkanál pirospaprika
csipet só
A gombóchoz:
15 -20 dkg főtt sonka
25 dkg liszt
1 tojás
1 teáskanálnyi vaj
Elkészítés:
Szedjük le a zsírt a sonkafőző léről. Kóstoljuk meg a sonkalét, ha esetleg túl sós, hígítsuk vízzel.
A zöldségeket kockázzuk fel, a hagymát hagyjuk egyben, a krumplit hámozzuk mg, de hagyjuk egészben.
Az össze zöldséget tegyük belele a sonkalébe, és főzzük puhára. a hagymát és a fokhagymát kidobhatjuk. Zárjuk el a leves alatt a lángot.
A gombóchoz vegyük ki a levesből a megfőtt burgonyát. Törjük össze, és hagyjuk lehűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a vajat, és az apróra vágott főtt sonkát. Gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk dió méretű golyókat.
Ha elkészültünk a gombócokkal, újra gyújtsunk be a leves alá. Készítsük el a rántást a megszokott módon, és rántsuk be a levest. Forraljuk fel, megy tegyük bele a gombócokat. Főzzük addig, amíg fel nem jönnek a leves tetejére.
Tálalhatjuk sonkával megszórva, adhatunk hozzá keményre főtt tojást is.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.