Magyarországon ritkán használunk cseréptál, pedig isteni finomságokat lehet benne készíteni. Készülhet húsétel, zöldséges fogás, vagy a kettőt kombinálva egy finom egytálétel. Most az utóbbi készült, némi törökös jelleggel.

Cseréptálban sült zöldséges pulyka

 

Hozzávalók:
1kg pulykahús, mell vagy comb ízlés szerint
1 k krumpli
3 szál sárgarépa
1 csokor újhagyma
1 padlizsán
4-5 gerezd fokhagyma
kevés zsiradék

török döner kebab (gyros)  fűszerkeverék
reszelt sajt

Elkészítés:
A pulykahúst csíkokra vágjuk, sózzuk, és megszórjuk a török fűszerkeverékkel. Átforgatjuk és félre tesszük pácolódni.

Közben előkészítjük a zöldségeket. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk és felszeleteljük, a répát és az újhagymát ás a padlizsánt fél centiméter vastag karikákra vágjuk, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.

A tűzálló tálba kis zsiradékot kenünk, leteszünk egy réteg felkarikázott krumplit, megsózzuk. Rászórunk fokhagymát, egy réteg répát, újhagymát, lefedjük padlizsán karikákkal, és rátesszük a hús felét. Ezután megismételjük az egészet. A végén betakarjuk krumplival és megsózzuk. Meglocsoljuk a tetejét olvasztott zsiradékkal.

Sütőben 200 fokon egy órán át lefedve sütjük, majd levesszük a tálról a tetőt (ha sok levet eresztett, akkor előbb is le lehet venni) és 15 percet rápirítunk a tetejére.

Tálalás előtt még forrón megszórom sajttal a tetejét.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hetvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.