Egy sós-édes különlegesség, amely hidegen és melegen is megállja a helyét.

recept tészta elegétel hideg étel pite kacsa csatni alma

Almacsatnis kacsa-pite

 

Kacsasülthöz:

Hozzávalók:
2 egész bőrös kacsamell
kevés zsiradék
1 dl húsleves

bors
kakukkfű
majoránna
2 nagy fej hagyma
1 fej fokhagyma

A csatnihoz:
8 darab alma
2 nagyobb fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
4-5 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál kurkuma
csilipor ízlés szerint
pici sóA tésztához:
17 dkg finomliszt
10 dkg vaj vagy margarin
0,5 mokkáskanál só
kb. 0,75 dl víz
tojás a kenéshez

A melleket kicsontozzuk, megtisztítjuk, a bőrt beírdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, meghintjük majorannával és kakukkfűvel, zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük. A két fej hagymát felkarikázzuk, egy tál aljára rakunk egy réteget, ráfektetjük a melleket, és a maradék hagymával elborítjuk. A tálat lefedjük és egy éjszakát a hűtőben érleljük.

Másnap a zsiradékkal kikenjük a tepsit, lerakjuk az aljára a hagymakarikákat és rá fektetjük a húst bőrrel lefelé.  Húslevessel meglocsoljuk. 170 fokon, légkeveréssel, lefedve egy órán át sütjük. Ekkor megfordítjuk a melleket és újra lefedve még 30 percig sütjük. Utána vegyük le a fedőt és még 20 percig süssük 180 fokon, légkeveréssel+felsősütéssel, néha a zsírjával meglocsolgatva.

A hagymát és almát felkockázzuk, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben a forró vajra szórjuk a gyömbért, a fahéjat, a kurkumát és a csiliport. Ezeket csak 3-4 másodpercig pirítjuk, majd rátesszük a hagymát, a fokhagymát és az almát. Kevés (1 dl) vizet öntünk alá és főzni kezdjük. Időnként megkevergetve kb. 20 perc alatt készre pároljuk. Ezután ízlés szerint sózzuk és mézzel ízesítjük. A nedvességet elpároljuk alóla.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, majd folyamatosan öntsünk hozzá vizet addig, hogy a gyúrás végén elváljon a tészta az edény falától. 1 órára rakjuk be a hűtőbe.

A pitetészta kétharmadát kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 25 centiméteres pitetálat. A kacsmellet felszeleteljük, és a tésztára fektetjük. Lefedjük a csatnival.

A felesleges tésztát körben lecsípjük, és a maradék tésztával együtt kinyújtjuk.  Lefedjük vele a pitetálat. A felesleges tésztát körben levágjuk, újra kinyújtva díszítést vághatunk belőle a tésztára. A pitét néhány helyen lyukasszuk ki, hogy a gőz távozni tudjon. Tetejét tojással megkenjük.

200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.