Mi magyarok a pitére elsősorban édességként gondolunk, pedig elképesztően finom sós változatai is vannak. Tulajdonképpen bármit belel lehet tölteni, amit egy kis kenyérrel is meg lehet enni. Ebben a pitében finom sült hús - és hogy pikáns és különleges legyen - dinsztelt savanyú káposzta került.

recept főétel húsétel tészta sós pite sertés disznó savanyú káposzta dinsztelt

Káposztás-sertéshúsos pite

 

Hozzávalók:
80 dkg sertés comb
80 dkg savanyú káposzta
25 dkg kolozsvári szalonna
1 evőkanál sertészsír

bors
őrőlt kömény
1 kis fej hagyma
2-3 babérlevél

A tésztához
17 dkg finomliszt
10 dkg vaj vagy margarin
0,5 mokkáskanál só
kb. 0,75 dl víz
tojás a kenéshez

Elkészítés:
A sertéscombot megtisztítjuk, felszeleteljük és kiklopfoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, őrölt köménnyel bőségesen beszórjuk.

A zsíron a csíkokra vágott kolozsvári szalonnát kisütjük, majd kiszedjük a zsiradékból és félretesszük. A forró zsírba a fűszeres sertésszeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk, majd egy kis vizet aláöntve puhára pároljuk, és végül zsírjára sütjük. A hússzeleteket szedjük ki és tegyük félre.

A fennmaradó fűszeres szaftban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, majd rádobjuk a kimosott, kifacsart savanyú káposztát. Visszatesszük bele a kisütött kolozsvári szalonnát is. Babérlevéllel, egy kis őrölt köménnyel fűszerezzük, ízlés szerit sózzuk. Fedő alatt puhára pároljuk, ha elfő a leve, kevés vízzel pótoljuk.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, majd folyamatosan öntsünk hozzá vizet addig, hogy a gyúrás végén elváljon a tészta az edény falától. 1 órára rakjuk be a hűtőbe.

A pitetészta kétharmadát kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 25 centiméteres pitetálat. A köményes sertéssültet felaprítjuk, a tésztára rakjuk, és rászedjük a káposztát.

A felesleges tésztát körben lecsípjük, és a maradék tésztával együtt kinyújtjuk.  Lefedjük vele a pitetálat. A felesleges tésztát körben levágjuk, újra kinyújtva díszítést vághatunk belőle a tésztára. A pitét néhány helyen lyukasszuk ki, hogy a gőz távozni tudjon. Tetejét tojással megkenjük.

200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.