Egy különleges, szinte kalács puhaságú fehér kenyér, amely olyan egészséges, mint teljes kiőrlésű társai. Titka, hogy a nélkülözhetetlen rostanyagot a zabpehely rejti, amely észrevehetetlenül eltűnik a kenyérben. Könnyen elkészíthető, és isteni finom.

recept kenyér zabpehely rúd oliva

Zabpelyhes kenyér

 

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
7-8 dkg (kb. 7 evőkanál) zabpehely
4 dl tej
2 dkg élesztő
3 mokkáskanál só
4 evőkanál olivaolaj

díszítésnek szezámmag

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy evőkanál lisztet és az élesztőt, pici cukrot adhatunk hozzá, és futtassuk fel. A zabpelyhet, negyed órára áztassuk bőséges vízbe. Áztatás után nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. A többi hozzávalóval együtt gyúrjuk meg. Letakarva tegyük félre, és kelesszük a duplájára.

Vastagon lisztezett deszkára borítsuk ki. Tetejét szórjuk meg liszttel, és vágjuk négyfelé. A darabokat egyenként gyúrjuk át, nyomjuk szét laposra, és négy oldalról hajtsuk be. Ezt ismételjük meg kétszer-háromszor, majd formáljunk belőle rudakat. Szórjuk meg szezámmaggal, vágjuk be 3-4 helyen.

Kelesszük fél-egy órát. A sütőt melegítsük fel 220 fokra, kis tálkában rakjunk az aljára vizet, és süssük aranybarnára.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog: Tényleg óriási II.  
Macskaőrség:  Nem mindig talpraesettek  
Napi videó:  
A legszánalmasabb utcai kakaskodás  
Napi fotó:
Nagy találkozás