Egy látványos és nagyon finom apró, zsemlénél kicsit nagyobb méretű kenyér, amit nem is olyan nehéz elkészíteni. Egy köztes trükkel, a szódabikarbónás vízben történt főzéssel, alakítjuk ki a sváb jellegét, a kérgének ettől olyan íze lesz, mint a sváb perecnek. Ebből az adagból 8-10 darab készíthető.recept tészta kenyér sváb

Sváb kenyérkék

 

Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
4dl víz
3 mokkáskanál só
2,5 dkg élesztő (7gr. szárított)
3dkg olívaolaj vagy vaj
2 teáskanál cukor

2 liter víz
3 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés:
A langyos vízben megfuttatjuk kevés cukorral az élesztőt. Egy tálba öntjük a Lisztet, a sót, a cukrot, belekerül az olivaolaj és az élesztő is. Addig gyúrjuk, amíg elválik az edény oldalától. Fedjük le és 30 percig pihentetjük.

Egy lábosban tegyük fel forralni a vizet és oldjuk fel benne a szódabikarbónát. Közben a tésztát borítsuk ki egy deszkára és gyúrjuk át néhány mozdulattal. Vágjuk fel 8-10 darabra. Egyesével minden darabot formáljuk gömbbé, majd tenyérrel teljesen lapítsuk el. A szélén csípjük meg a tésztát és hajtsuk be középre. Így menjünk körbe legalább kétszer. Fordítsuk fel, majd formáljuk szép golyóvá.

Ha víz felforrt, egyesével tegyük bele a tésztalabdákat és forraljuk 30-40 másodpercig. Vegyük ki, hagyjuk lecsöpögni, majd tegyük sütőpapírral borított tepsibe.

Kedvünk szerint szórjuk meg magokkal, vagy durva sóval. metsszük be, majd pár perc pihentetés után mehet a sütőbe.

 180 Celsius fokon, légkeveréssel kb 20 percig sütve elkészül, ha tovább sütjük a héja még jobban megbarnul, és intenzívebb lesz a perc íz.

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.