A szegények konyhájának egyik legnépszerűbb darabja. De vétek egyszerűen leomlettezni.

Olaszországban szegények konyhájának nevezik az egyszerű olcsó, de ízletes ételeket. Ennek egyik legkedveltebb darabja a percek alatt elkészíthető pasta frittata. Hiba lenne egyszerűen tásztás omlettnek fordítani, mert valójában itt nem omlettről van szó. Míg az omlett javarészt tojásból áll, a pasta frittata esetében inkább ragasztóanyagként funkciónál.

A minimális összetevők a tészta, tojás, parmezán, és olivaolaj. Leggyakrabban spagettiből készül, sokszor ezért is hívják spaghetti frittatanak. A négy alapvető hozzávalón kívül bármivel lehet bővíteni, ami ízletesebbé teszi a tésztát: szalonna sonka szalámi, zöldségek, szárított paradicsom, zöldfűszerek, stb. A variációk száma végtelen. Olasz barátomtól én a következő, nagyon egyszerű receptet tanultam.

 


Pasta Frittata

Hozzávalók:

30 dkg spagetti
3 tojás
15 dkg reszelt parmezán
15 dkg olasz szalámi
olivaolaj

Elkészítés:
A tésztát hagyományos módon megfőzzük. A tojást habosra verjük, belekeverjük a reszelt sajtot, majd a felkockázott szalámit. Végül beleforgatjuk a főtt tésztát. (A tésztát lehet akár forrón, akár hidegen  felhasználni.) Egy serpenyőbe oliva olajat teszünk majd ráöntjük a keveréket úgy hogy 2-3 centiméternél ne legyen vastagabb rétegben. Most jön egy egyszerű trükk: a tésztát fedjük le az edénynél kisebb fedővel. Így a tésztát lefedjük, de egyúttal le is nyomatjuk. Néhány perc alatt átsütjük, hogy a sajt megolvadjon, a tojás megszilárduljon, és összetartsa a tésztát. 

Gyakran egyszerűen kicsúsztatják egy tálra, de az igazi az, ha egy tányért borítunk rá, megfordítjuk, visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, és a másik oldalát is megsütjük. Ezután már tányérra lehet csúsztatni.

Ha a másik oldalát nem is sütjük meg, akkor is ki kell kifordítani egy tányérra, mert a pasta frittata úgy szép, ha aranysárgára pirult, és szépen legömbölyödnek a szélei. Tortamód, cikkekre szeletelve tálaljuk.

 

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Menekülés az erdő mélyére

Napi videó:   Ámbrás cetek alszanak

Napi fotó:  Megtapadt a hó

Macskaőrség:   Ezért szeretjük a macskákat   

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...