A kényszerű otthonmaradás miatt felértékelődött az otthoni kenyérsütés. Sokan most jönnek rá, mennyivel finomabb az otthon készült kenyér, mint a bolti. Élesztős receptjeimet már megosztottam, most az élesztő hiány miatt eljött a kovászos kenyér ideje. A neten számtalan receptet látni, hogyan kell kovászt készíteni, de a legegyszerűbb egy induló adagot kérni mástól, és azt felhizlalni. A kovászos kenyeret nem bonyolultabb elkészíteni, csak időigényesebb, mert a kovásznak idő kell.

recept tészta kenyér kovászos

Kovászos kenyér

 

Hozzávalók:
15 dkg kovász
20 + 35 dkg liszt
2+2 dl víz
4 mokkáskanál só

Elkészítés:

Kimérünk 15 dkg kovászt és hozzáadunk 2 dl vizet és 20 dkg lisztet. Egy villával alaposan átkeverjük, hogy homogén massza legyen, állaga, mint a sűrű galuska tésztáé. Lefedjük és hűtőben legalább 12 órát érleljük.

Másnap elővesszük, hozzáadjuk a 35 dkg lisztet, újabb 2dl vizet, és a sót. Alaposan kidolgozzuk. Vastagon lisztezett deszkára borítjuk, és folyamatosan lisztezve addig dagasztjuk, míg viszonylag lágy, de formatartó tésztát kapunk.
A formázáshoz két oldalról két tenyér éllel toljuk alá a széleit, forgassuk el negyed fordulattal és ismételjük meg néhányszor.   A lényeg, hogy egy szép feszes felületet kapjuk.

A sütőtálat kenjük ki kevés zsiradékkal, ettől nem ragad bele véletlenül a kenyér. Tegyük bele a cipót, takarjuk le, és kelesszük a duplájára. Ha akarod vágd be, nekem úgy tetszik, ha reped a kenyér.

Melegítsük a sütőt 200 fokra, aljába tegyünk egy tálban vizet. Süssük a tálban 20 percet a kenyeret, majd vegyük ki, borítsuk ki a tálból, és a csak a kenyeret tegyük vissza a rácsra. Süssük szép aranybarnára.

Ha kivettük, tegyük rácsra, és körben kenjük le vízzel.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.