Minden nép megalkotta a maga kenyérlángosát, hívják az lepénynek, langallónak, vagy pizzának. Ez a törököknél a pide. Ebből sem létezik alaprecpt, számtalan változatban készül, amelyek kisebb nagyobb mértékben különböznek egymástól. Közös jellemzőjük, amiben eltérnek más népek lapos kenyérféleségétől, hogy ők csónakformára készítik.
A pide gyorsan elkészíthető, a legegyszerűbb verzió az egyszerű darált húsos. Ez minden török büfében kapható. Lehet vékony és vastag tésztából, én az utóbbit preferálom, bár ekkor nem lest annyira szép csónakforma. Az eredeti recept bárányból készül, ezt Európában felváltotta a marha és a sertés. A döner kebab a törökök gírosza, török üzletekben lehet hozzá kész fűszerkeveréket kimérve kapni.

Húsos pide

 

Hozzávalók:
55 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
4 dl víz
3 mk. só
1 tojás
5 dkg vaj
kis cukor

50 dkg darált hús
1 közepes fej hagyma
3 nagy gerezd fokhagyma

bors
kevés zsiradék
2 ek török döner kebab fűszerkeverék

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük. Rádobjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a döner kebab fűszerrel.  Nem pároljuk, hanem nagy lángon álandó kevergetés mellett megsütjük.

Kevés vízben pici cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A lisztből. élesztőből, vízből, sóból az olvasztott vajból és tojásból kenyértésztát gyúrunk. Négy egyenlő darabra vágjuk.

Egyesével kör alakúra nyújtjuk, majd tovább nyújtva oválissá formáljuk. A széleit körben visszahajtjuk és kialakítjuk a csónak formát. A csónak belsejét ízlés szerinti vastagságban megkenjük a raguval. Sütőlapra tesszük, és félóra kelesztés után mehet a sütőbe.

200 fokon légkeverés mellett készre sütjük.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hetvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.