Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyszerű pide

Minden nép megalkotta a maga kenyérlángosát, hívják az lepénynek, langallónak, vagy pizzának. Ez a törököknél a pide. Ebből sem létezik alaprecpt, számtalan változatban készül, amelyek kisebb nagyobb mértékben különböznek egymástól. Közös jellemzőjük, amiben eltérnek más népek lapos kenyérféleségétől, hogy ők csónakformára készítik.
A pide gyorsan elkészíthető, a legegyszerűbb verzió az egyszerű darált húsos. Ez minden török büfében kapható. Lehet vékony és vastag tésztából, én az utóbbit preferálom, bár ekkor nem lest annyira szép csónakforma. Az eredeti recept bárányból készül, ezt Európában felváltotta a marha és a sertés. A döner kebab a törökök gírosza, török üzletekben lehet hozzá kész fűszerkeveréket kimérve kapni.

Húsos pide

 

Hozzávalók:
55 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
4 dl víz
3 mk. só
1 tojás
5 dkg vaj
kis cukor

50 dkg darált hús
1 közepes fej hagyma
3 nagy gerezd fokhagyma

bors
kevés zsiradék
2 ek török döner kebab fűszerkeverék

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük. Rádobjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a döner kebab fűszerrel.  Nem pároljuk, hanem nagy lángon álandó kevergetés mellett megsütjük.

Kevés vízben pici cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A lisztből. élesztőből, vízből, sóból az olvasztott vajból és tojásból kenyértésztát gyúrunk. Négy egyenlő darabra vágjuk.

Egyesével kör alakúra nyújtjuk, majd tovább nyújtva oválissá formáljuk. A széleit körben visszahajtjuk és kialakítjuk a csónak formát. A csónak belsejét ízlés szerinti vastagságban megkenjük a raguval. Sütőlapra tesszük, és félóra kelesztés után mehet a sütőbe.

200 fokon légkeverés mellett készre sütjük.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hetvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Tovább


Gombás-sajtos mini csirkepite

Nagy rajongója vagyok a húsos pitéknek, a fűszeres, darált vagy aprított hústölteléknek, amelyet ropogósra sült tészta vesz körül. Készíthetjük nagy tortaformában is, de sokkal látványosabbá tehetjük a fogást, ha egyszemélyes adagokat készítünk. Egy tartalmas leves mellé tökéletes második fogás. Hidegen-melegen egyaránt ízletes. Kínálhatjuk salátával is, de én önmagában szeretm a legjobban.

Gombás-sajtos mini csirkepiterecept főétel melegétel tészta pite húsos gombás sajtos

Tovább


Gombás-csirkés pite

Magyarországon még mindig nem igazán tudtunk elszakadni attól az elképzeléstől, hogy egy pite csak édes lehet. Az egyetlen kivétel talán csak a kapros-túrós. Pedig a pitetésztát hússal is meg lehet tölteni, amivel igazi ízkölteményt hozhatunk létre. Annyira egyszerű az elkészítése, mégis egy hihetetlenül finom fogást kapunk. Ez a csirkés pite az egyik kedvenc receptem.

Gombás-csirkés pite

Hozzávalók:

Tészta:

35 dkg liszt
1kk. só
20 dkg margarin
1-1,5 dl víz.

a mártáshoz:
kevés olaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
20dkg reszelt sajt

A töltelékhez:
1 egész csirke levesben főzve
1 fej hagyma
50dkg gomba
3 tojás

bors
szerecsendió
petrezselyem

Elkészítés:

A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel és sóval, majd annyi vízzel amennyit felvesz, összegyúrjuk, pihentetjük.

A hozzávalókból besamel-mártást készítünk.

A töltelékhez: a húslevesben főtt egész csirkét kicsontozzuk, a húst apróra vágjuk. Belekeverünk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 50 dkg gombát megpárolva, 3 tojás sárgáját, a fűszereket, és a besamel-mártást, és végül a 3 tojás fehérjét habbá verve. 

Tésztával kibéleljük a tepsit, beletöltjük a tölteléket, és a tetejét lefedjük egy tésztalappal. Megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 200o-on 25 percig sütjük.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Fagyvirágok

Napi videó:   Óriás sáncról leugrani

Napi fotó:  A sas lecsap

Macskaőrség:   Macskacipő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Négyhúsos bableves bográcsban

Tegnap egy nagyobb társasággal, a fiam osztálytársaival, és azok családjával tartottunk egy batyus mulatságot a természetben. Mi úgy döntöttünk, hogy egy nagy bogrács bablevessel járulunk hozzá az össznépi hedonizáláshoz. Kicsit megvariáltuk a szokásos levest, hogy izgalmasabb legyen. Így született meg a

Négyhúsos bableves bográcsban

Tovább


Tavaszi húsos pirog

A pirog vagy pirozsok egy isteni orosz étel, egy olajban sült, töltött, kelt tészta. Nem csak Oroszországban, a többi szláv konyhában is ismert étel. A név eredete ismeretlen, valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Tipikusan egy olyan étel, amiben a maradékokat fel lehet használni. A pirog általában a nagyobb méretű, míg a pirozsok kisebb.

A kelt tésztát készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően. Ha sós tésztát készítenek, a töltelék lehet szinte bármilyen zöldség (káposzta, gomba, burgonya) vagy hús, az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék (málna, szeder, eper, ribizli, alma, barack stb.) kerülnek. Ezután a töltött tésztabuckákat megkenik tojássárgájával és vagy forró olajban, vagy sütőben sütik.

A pirog tésztájára pártucatnyi variáció biztosan létezik. A töltelékben semmi sem szab határt a fantáziánknak, azt és úgy keverjük össze, ahogy akarjuk. Ez a mi kedvenc tavaszi húsos receptünk.

Húsos-medvehagymás pirog

Tovább

«
12

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.