Bográcsolásnál általában leragadunk a leveseknél és pörkölteknél, a legtöbben ennél tovább nem lépnek a kerti főzés során. Pedig más hagyományos ételeket is el lehet készíteni. Egyik kedvencem a bográcsban sült székelykáposzta, amely a bográcsban elkészítve teljesen más karaktert kap. A folyamatos párolgás miatt a főzés végére elveszti minden levét, és egy szárazabb, de nagyon finom ételt kapunk. Érdemes megpróbálkozni vele, nem bonyolult.
Bográcsban sült székelykáposzta
Hozzávalók:
1kg savanyú káposzta,
kis zsír vagy olaj,
1 kg sertéshús kockára vágva,
25 dkg füstölt hús kockákra vágva,
2 fej hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
1 paradicsom,
1 paprika,
babérlevél,
őrölt kömény,
só, bors,
pirospaprika, (pirosarany),
10 dkg árpagyöngy,
Tálaláshoz:
tejföl,
Erős Pista
Elkészítés:
Csinálunk egy klasszikus pörkölt alapot, rádobjuk a húst. Amikor a hús kifehéredik, akkor belerakjuk a kimosott, kinyomott, kissé összevágott savanyú káposztát, a babérlevelet, a füstölt húst, az árpagyöngyöt, és kevés vizet, ami éppen csak ellepi. Lefedem, és időnként megkeverem.
A főzéstől abban különbözik, hogy itt a fedő nem zár teljesen, folyamatosan elpárolog a víz. Ha esetleg teljesen elfőné a vizet, pótoljuk. Amikor a hozzávalók megpuhulnak, főzzük el teljesen a levét. Tejföllel, Erős Pistával tálaljuk.
Ha szereted a Toochee Blogot, kérlek szavazz ránk a GoldenBlog versenyen a < |
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizennyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Aki együtt úszik a krokodilokkal
Napi videó: Hihetetlen és őrült égbolt Michigan felett
Napi fotó: Az édesszájú nem ismer akadályt