A tökéletes csokoládékrém.  Varázslatossá az teszi, hogy a legfontosabb összetevője a tejszín. Eredeti formájában a cukrászdában egyre ritkábban találkozhatunk vele a drága alapanyagok miatt, a különböző pótlékok viszont jól érezhetően rontják az eredeti ízt.

A párizsi krém egy, a cukrászatban használatos főzött, vajas, intenzív csokoládé ízű, kesernyés alap-krém. Alapjában véve egyszerű, csupán tejszínt, kakaót, cukrot és vajat tartalmaz. Ízesítésül keverhető bele rum, rumaroma, likőr, brandy, étcsokoládé, vanília, mogyoró, kávé, méz.

Többféle változata is létezik, attól függően, hogy például tartalmaz-e tejet, vagy helyette is tejszínt használnak, illetve az összetevők arányai is más-más ízt és állagot eredményeznek. A kapott krém minőségét az alapanyagok minősége határozza meg; érdemes minél zsírosabb tejszínt  és minél sötétebb és zsírosabb  kakaóport használni.

A legcsodálatosabb tortakrém, de eredetileg ez az őznyelv, a párizsi csúcs, a lúdláb, a Tátra-csúcs, a Gellért-tekercs, a párizsi krémes Nápolyi ostya-rudak, a bohém-szelet és a fatörzs nevű süteményeknek.

Létezik többféle változat, kisebb nagyobb különbségekkel. Én ezt kedvelem a legjobban. Készítése nem bonyolult, de időigényes.

recept édesség krém torta párizsi párizsikrém

Párizsikrém

 

Hozzávalók:
2,5 dl min. 30 százalékos tejszín
25 dkg porcukor
15 dkg kakaópor
35 dkg vaj

Elkészítés:
A tejszín a cukorral lassú tűzön, sűrű kevergetés mellett szálpróbáig főzzük. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy lassú főzéssel addig sűrítjük, ha egy cseppet a két ujjunk közé teszünk, és ujjainkat szétnyitjuk, akkor szálat tudunk belőle húzni.

Ekkor beletesszük a kakaóport és alaposan eldolgozzuk. Hagyjuk langyosra hűlni, ekkor adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és selymes krémmé keverjük. Érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni, mielőtt felhasználjuk.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(fotó)