Aki ezt összekeveri, egyéb galádságokra is képes. Ilyen a tökéletes petrezselymes újkrumpli. Szerintem.

Néhány napja kirázott  hideg, amikor valaki mesélte, hogy az újkrumplit megfőzi, elkeveri a petrezselyemmel, és kész. Vétek ezt tenni az újkrumplival. Pont azt tesszük tönkre, ami a legjobb benne. Az újkrumplinak magasabb a nedvességtartalma, ezért lehet a saját nedvességében megpárolni. Így már annyira finom, hogy nem is egy köret, hanem szinte egytálétel: csak önmagában eteti magát.

A tökéletes petrezselymes újkrumplinak több titka is van.

Az első maga a krumpli. A legjobb, ha az egészen aprókat használjuk, amelyek nem nagyobbak egy diónál. Ezeket fel sem kell vágni. De az sem vészes, ha nagyobbakat használunk, akkor a megfelelő méretűre vágjuk.

Második titok a pucolás. Szigorúan tilos hámozni! Bőven elég a vékony héját lekaparni, ledörzsölni. Ehhez áztassuk a krumplit fél órára sós vízbe. Az amúgy is zsenge héj teljesen felpuhul, és könnyen lekaparható. Nem baj ha néhány fecni rajta marad, nincs rossz íze, és rusztikusabb külseje lesz. Szintén fontos, hogy ne kaparjuk fehérre. Az újkrumpli egyik lényege, hogy ez a vöröses héjkezdemény megmarad.

A harmadik titok az elkészítés. Nem főzzük, hanem pároljuk és sütjük. Mindezt víz nélkül, csak a saját levében.

A negyedik titok a zsiradék. Mert az kell alá. A mániákusak rakjanak alá olajat, de aki igazán finom újkrumplit akar, zsírt tegyen az edénybe. A legjobb a libazsír vagy kacsazsír. Olvasszuk meg a zsírt, dobjuk rá a petrezselymet, keverjük át, majd tegyük bele a krumplit. Sózzuk me, forgassuk át, hogy a zsír és petrezselyem bevonja a krumpli darabokat. Fedőt rá, és kis lángon pároljuk.

Az ötödik titok: hagyjuk a krumplit békén! Ne forgassuk, ne kevergessük, ne rázogassuk. Amikor már úgy sejtjük a krumpli megpuhult vegyünk ki egyet, és kóstoljuk meg. Ha még kell neki, csak rakjuk rá vissza a fedőt, és adjunk neki pár percet.

A hatodik titok: a végső pirítás. HA megpuhult a krumpli, vegyük le a fedőt, és tegyük nagy lángra. A felesleges víz eltűnik, és a krumpli a zsiradékon egy kicsit megsül, megpirul. Nagyon óvatosan átforgathatjuk, hogy minden oldala megsüljön.

Ha mindent jól csináltunk, a krumpli belül fehér és vajpuha, kívül a zsírtól fényes, petrezselyemmel pettyezett, szexisen világos barna kérgű.  

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Tó az óceán felett

Napi videó:   Selfie helyett dronie

Napi fotó:  Víz alatt, víz felett

Macskaőrség:   Egy kis páros dögönyözés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...