A klasszikus baracklekvárral kevés dolog vetekedhet. A lekvárban a hosszú órák alatt a cukor egy része karamellizálódik, a gyümölcs megfő-megsül, aromája változik, kialakul a klasszikus íz.  De mit tegyünk, ha friss gyümölcsízére vágyunk? Ilyenkor készítsünk inkább dzsemet, a gyümölcsöt csak pár percig forraljuk, a sűrítést a hozzáadott pektin végzi. A gyümölcs megőrzi friss ízét, és én imádom, ha a dzsemben kis darabokban megtalálom a gyümölcsöt, és azok szétomlanak a számban. Ráadásul egy trükkel egyszerű, de zseniális ivólevet is készíthetünk.
recept dzsem ivólé sárgabarack

Sárgabarack dzsem és ivólé

 

Hozzávalók:
sárgabarack
cukor
citromlé
dzsemfixáló
Befőtt tartósító

Elkészítés:

A barackot megmosom, kettévágom, kimagozom. A fazékban vizet forralok, majd adagonként belerakom a tisztított barackot, újraforrás után szűrővel kiszedem egy tálba. Kis hűlés után leszedem a héját. Kettő+kettő tállal, forgó rendszerben igen gyorsan megy a munka.

Fazékba teszem, kis lángon felforralom, öt percig hagyom rotyogni, majd hozzáadom a cukorral elkevert dzsemfixálót. Tiszta, forró vízzel átöblített üvegekbe töltöm. Ha csak tetőt rakunk rá, pár percre fordítsuk fel az üveget.

Egy trükk: ha az üvegtetőnek szaga van, nem kell kidobni, tegyünk celofánt az üvegre, és úgy csavarjuk rá a tetőt. Így a gyümölcs nem veszi át a szagot, és ráadásul kétszeres a védelem.  Ebben az esetben ne fordítsuk fel az üveget.

Nagyon egyszerűen készíthetünk ivólét a visszamaradt anyagokból. A főző lébe (kb. 3-4 liter) visszarakom a héját, ez néhol vastagabban jött le. Felfőzőm, bot-mixerrel eldolgozom, majd szűrőn átöntöm. Hozzáadok ízlés szerint cukrot, vagy édesítőt, ha kedvünk tartja, kevés citromlével savanyíthatjuk. és Dr.Oetker befőtt tartósítót adok hozzá. 8kg tisztított barack forrázása után visszamaradt léhez fél kiló cukrot raktam és egy egész zacskó befőtt tartósítót. Ha rostosabb ivólét szeretnénk, akkor kb. 1 kg hámozott barackot pürésítve is hozzáadhatunk. Tisztított üvegekbe töltöm és lezárom.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel hetvenötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.