A trópusok nagy részén a szegények legfontosabb tápláléka a banán. Olyan ez, mint nálunk  a burgonya. Ez nem az az édes banán, ami mi ismerünk, hanem a főzőbanán. A kis földjeiken a gazdák ezt termelik családjuk ellátására, és megélhetésükért.

 

A főzőbanánból többféle faj ismert, mint az étkezési változatból. Ennek megfelelően a világon megtermelt banánmennyiség nagyobb hányada ezekből származik. Zöldségbanánként is ismert, angol neve: plantain.

A főzőbanán évelő, lágyszárú növény, mely 6-15 méter magasra nő. Egyszerű nagyméretű levelei vannak, virágai tojásdad alakú virágzatba tömörülnek, melyekből a beporzás után húsos bogyótermések fejlődnek. Egy  banánfürt átlagosan 5-15 emeletes lehet, és elérheti akár a 40 kilogrammot is. Fogyasztható olajban sütve, főzve, de liszt is készül belőle. Feltehetően két délkelet-ázsiai faj keresztezéséből nemesítették ki, és a trópusi égövben terjedt el, feldolgozása és felhasználhatósága a burgonyáéhoz hasonló. Itthon kevéssé ismert, de egész évben elérhető.

Egészséges növény, nagy mennyiségben tartalmaz B és C vitamint, valamint káliumot és pektint. Segíti az idegek és izmok közötti kommunikációt, serkenti a vörösvértestek termelődését. A kálium segít a magas vérnyomás csökkentésében, a pektin mérsékli a hasmenést.

Ha megkóstoljuk, nem számítsunk banán ízre, inkább valami édesebb gyökérzöldségre. Sötétzölden és éretten is felhasználják. Sötétzölden még hámozni kell, mint a krumplit, Éretten, már könnyebben lejön a héja.

A legegyszerűbb receptet egy ugandáról szóló dokumentumfilmben láttam. A falvakban így fogyasztják: püré készül belőle. Ez metoke. Az elkészítése egyszerű. A zöld banánt meg kell hámozni, mint a krumplit. Leraknak egy banánlevelet, rápakolják a hámozott banánt, arra újabb levél kerül. A leveleket összefogják, megkötik, mint egy batyut. és egy nagy edényben víz felett puhára párolják. A püré rostos, és a falatokat szószba mártják.

Ha hozzájutunk (kapható pár budapesti üzletben), úgy bánhatunk vele, mint a krumplival, gyakorlatilag ugyanazt lehet vele tenni: főzhetjük, süthetjük, ételekbe keverik bele.

A még keményebb főzőbanánból a legegyszerűbb csipszet csinálni. Első kóstolásra így szokott ízleni a legjobban. A recept ugyanaz: a meghámozott banánt vékony karikákra vágjuk, és forró olajban kisütjük.

  Ha már érettebb a főzőbanán, akkor sült krumplihoz hasonlóan készíthetjük el. Több módon is formázhatjuk. Vastagabb karikákra vágjuk, keresztbe félbe vágjuk és felszeleteljük, vagy egyszerűen hosszában és széltében is felezzük. Ugyanúgy önmagában és köretnek is fogyasztható.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizennégyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   Legdurvább mozis átalakulások

Napi videó:   Legszemetebb autós

Napi fotó:  Kicsit sok volt a smink

(Via latinfood, sheknows, wivestownhallconnection, fruitonline)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...