Egész csirkemell vagy filé? Mit vesztünk és mit nyerünk a választáson? A hentesnél dilemma, hogy melyiket válasszuk. Az egész csirkemell olcsóbb, de dolgozni kell vele, és hulladék is van. A filé, sokkal kényelmesebb, de drágább is. Amiért én mégis az egész csirkemell vásárlását javaslom, az két további előny, amelyről megfeledkezünk. Ugyanis a látszólagos hulladék felhasználható.

A kezdőknek először is a csirkemell filézése, ami roppant egyszerű. Ha ujjunkkal benyúlunk a bőre alá, gyakorlatilag egyetlen mozdulattal, egyetlen darabban letéphető.De ha ujjuainkkal feltépjük, de nem szakítjuk le, akkor egy zsebet kapunk, amit mindenféle finomsággal meg lehet tölteni.

Azonban nem kel feltétlenül lehúzni a bőrt. Ha a fél mellet egy darabban akarjuk megsütni, a bőrt hagyjuk rajta. Finom ízt ad, és megakadályozza a  hús kiszáradását.

A bőr nélküli mellett magunkkal szembefordítjuk.

Középen található egy keményebb, tarajszerű csont és porc. Emellett bevágjuk és kifelé irányuló mozdulatokkal lefejtjük a húst. Minél finomabbak a mozdulatok, annál kevesebb hús marad rajta.

Egy egyszerű és gyors módszer, ha csak a tetején vágjuk be a húst a csont mellett. Préseljük az ujjunkat a csont és a hús közé, és tépjük le a húst. Gyönyörűen, egy darabban leválik a csontról.

A fél csirkemellet ezután két vastagabb, vagy három vékonyabb szeletre tudjuk vágni. De ha csak bevágjuk, a kialakult zsebet szintén megtölthetjük valamilyen finomsággal.

Van két nagy darab csirkemellünk, és a hulladék, ami nem is az. A csirkemell csontokból nagyon finom leves főzhető. Akár húsleves, akár raguleves. Ha vastagabban rajta hagyjuk a húst, akkor egy tányérra kitéve csipegethetünk a leveshez, vagy a ragulevesbe a csontokat lepucolva egyszerűen visszarakjuk a falatkákat.

A csirkebőrt sokan nem szeretik, pedig egy egyszerű trükkel finom csemege készíthető belőle. Vágjuk apró darabokra, és egy kis lábosban kis lángon süssük ki belőle a zsírt.

Amíg szép barna nem lesz.

Ezután szűrjük le a zsírt, és egy felcímkézett üvegben tegyük el a hűtőbe. Különleges csemege speciális fogások készítéséhez. Még egy rántotta ízét is különlegessé teheti.

A felkockázott bőr ropogósra sült, és remek feltét bármilyen salátára. Kalória tartalma csekély, és fantasztikus az íze.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   A Falkirk-kerék

Napi videó:   Furcsa tolvaj a plázában

Napi fotó:  Úgy megütlek, azt hiszed a vonat ütött el

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...