Próbálod kiirtani a kertből? Pedig jobb ha hagyod, nem csak ehető, de egészséges, és ráadásul finom is.

Alapanyag növény recept gyógynövény kövér porcsin

 

Kövér porcsin: idióta nevű, furcsa növény, amely minden kertben megállíthatatlanul szaporodik. Elüt a szokásos gazoktól, ilyenekhez hasonló növények szokták az ócska filmekben foglyul ejteni az embereket. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze. Makacs kis gaz, küzd vele a kertész rendesen.

Alapanyag növény recept gyógynövény kövér porcsin

Népies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Hogy honnan is származik, az bizonytalan Eredeztetik Ázsiából és Amerikából, mindkét elmélet hívei esküsznek rá, hogy ők tudják jól.

Hogy miért írok egy gyomnövényről? Mert nem érdemli ezt a sorsot. Ehető, egészséges és finom. Számos országban élelmiszerként és fűszerként is fogyasztott kövér porcsin. Íze enyhén savanykás, nyersen engem a cukorborsóra emlékeztet. Felhasználható nyersen salátákba, krémlevesekbe. Párolva remek köret, főzelék is készíthető belőle. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető. Fontos, hogy amikor csak lehet, ne főzzük, szinte tálalás előtt kerüljön bele az ételbe.

Alapanyag növény recept gyógynövény kövér porcsin

Nagyon egészséges, az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. Ásványi sókban gazdag, enyhén sós ízű leveleit és fiatal hajtásait gyűjtik. Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók.

Alapanyag növény recept gyógynövény kövér porcsin

A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint megelőző szert az öregedés folyamatának lassítására alkalmazzákKínában hasmenés és húgyúti fertőzések és láz ellen alkalmazzák, Indonéziában szívgyengeség ellen. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

Egyéves, 15-30 cm magas, leginkább a földön heverő növény. A homokterületek egyik legterhesebb gyomja. Szára húsos, hengeres, tőből elágazó, levelei szintén húsosak, tojás vagy lapát alakúak, pozsgásak, 1-2 cm hosszúak. Virágai aprók, sárgák, a hajtásvégeken vagy a levél hónaljaknál ülnek.

Alapanyag növény recept gyógynövény kövér porcsin

Érdemes a kert egy sarkát neki ajándékozni. Csak meleg és fény kell neki, és víz. Homok- és vályogtalajokon elterjedt, és különösen laza homokon számíthatunk tömeges megjelenésére. Melegigényes növény, csak a talaj erősebb felmelegedése után kezd csírázni, de ettől kezdve egész nyáron állandóan kel, ha elég nedvesség van a talajban. A nyári forróságban hihetetlen gyorsan nő, és pár hét alatt egyöntetű zöld szőnyeggel vonja be a talajt. Jelentős lelőhelyei a homoki kert- és szőlőkultúrák, de megtalálható parlagokon, utak mentén, kapásnövények között, tarlókon is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel hetvenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via wikipedia, terebess)

Alapanyag növény recept gyógynövény kövér porcsin