Ez a kenyér az egyik legnagyobb kedvencem. Rusztikus, vastag és ropogós héj, puha belső, ha az ember ránéz, már összefut a nyál a szájában. Mindezek ellenére nagyon könnyű elkészíteni, nem kell hozzá sem kenyérsütőgép, sem komoly erőfeszítés. Pár perc munka és néhány óra türelem.recept kenyér gyökérkenyér

Gyökérkenyér

 

Hozzávalók:
50dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
4 dl víz  
3 kávéskanál só
3 evőkanál olivaolaj

Elkészítés:
Az összes összetevőt borítsuk egy nagy tálba, morzsoljuk hozzá az élesztőt, és egy fakanállal vagy villával dolgozzuk össze. Ne lepődjünk meg sűrű galuskaállagú lesz. Fedjük le egy konyharuhával és legalább három-négy órán át kelesszük. Ezalatt kb. a duplájára nő.

A gyúródeszkát vastagon lisztezzük be, borítsuk rá a tésztát, ne lepődjünk meg el fog terülni. Listezzük be a tetejét is.

Hajtsuk be egyik oldalról a tésztát középre., azután a másik oldalról, majd fentről és lentről. Lisztezzük be ismét a tetejét, majd gyors mozdulattal fordítsuk meg. ismét lisztezzük meg a tetejét, majd vágjuk ketté.

Fogjuk az egyik felét, húzzuk, nyújtsuk meg, majd csavarjuk két oldalról kettőt-hármat a tésztán. Emeljük át egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Tegyünk a sütő aljába egy tányérban vizet, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Süssük 40-45 percig.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a  több mint kilencvenezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.