Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az isteni cantuccini

Ahogy beköszöntött a hideg őszi idő, az első dolog, ami az eszembe jut, az a Cantuccini. Ezt az isteni, száraz süteményt nevezik keksznek és kétszersültnek is, de valójában egyik sem. Az olaszok különleges sütemény száraz és kemény, arra van kitalálva, hogy valami forró ital mellé fogyasszuk.

Egy forró csoki, egy csésze tea, egy bögre cappuccino, vagy akár egy pohár forralt bor tökéletes kísérője. Akár ropogtatjuk. Akár mártogatjuk, mindegyik tökéletes páros egy hideg napon.

A sütemény neve cantucci vagy cantuccini, attól függően, kisebb vagy nagyobb darabokból áll. Jól záródó fémdobozban állítólag hetekig eláll, de 2-3 napnál tovább sosem tudtam tesztelni.

Legfontosabb alkotóeleme az egész mandula, amely bőven van benne. Sokféle recept van, én így készítem.

recept édesség sütemény keksz cantuccini cantucci mandula

Cantuccini

Tovább


Kolbászos csicsóka

Imádom a csicsókát, ezt a méltatlanul háttérbe szorult finomságot. Gumójából mindazt meg lehet csinálni, amit a krumpliból, de a csicsókának van egy kis diós aromája is. Nyersen is imádom elrágcsálni. Ez egy könnyen összedobható egytálétel. Semmi fakszni, csak egy gyors és finom ebéd.

csicsóka recept főétel húsétel egytálétel kolbász szalonna melegétel

Kolbászos csicsóka

Tovább


Sonkás aprópecsenye

Húsvét után mindig marad egy darab sonka. Ez tökéletes alapanyag valami finom húsvét utáni húsételhez. Egy egyszerű, de nagyon finom, fűszeres aprópecsenye.recept melegétel főétel húsétel sertés szűzérme sonka szalonna

Sonkás aprópecsenye

Tovább


Tavaszelő saláta

A klasszikus magyaros, vagyis az ecetes-cukros salátalé manapság kissé visszaszorult. A fejessaláta és az uborkasaláta kivételével alig használjuk. Előretörtek a nyugati típusú majonézes vagy ecetes-olajos öntetű saláták. Ezeket nyomatja az Amerikából érkező egészség- és fitneszipar, pedig a miénk cseppet sem rosszabb.

Egy ilyen saláta lehet önálló alacsony kalóriájú fogás is, de remek savanyúság lehet bármilyen húsételhez. Ez a recept egy igazi átmeneti időszakra való. megvannak benne a téli zöldségek, de már felbukkannak a primőrök is.

recept saláta tavaszelő répa káposzta  uborka hagyma

Tavaszelő saláta
Hozzávalók:
répa
káposzta
kígyóuborka
hagyma vagy zöldhagyma

pici só
2 evőkanál 20%-os ecet
10 dkg cukor
1 csapott mokkáskanál bors
0,5 liter víz

Elkészítés:
A receptben szándékosan nem szerepelnek pontos mennyiségek, mindenki a saját ízlése és kedve szerint állítsa össze. Kiindulásnak jó az 1-1 egység répa-káposzta-uborkához fél egység hagyma.

A hozzávalókat megmossuk, a káposztát és a répát lereszeljük, az uborkát és a hagymát felkarikázzuk.

Salátaléhez 0,5 liter vízbe tegyünk két evőkanál 20 százalékos ecetet, és kb. 10 dekagrammm cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő.

A hozzávalók keverjük össze egy tálban. Készítsük el a salátalevet egy másik tálban. A zöldségeket csak pár perccel a tálalás előtt tegyük a lébe, így megőrzi frissességét is. Egy kevés sóval hintsük meg a salátát. Az általános tévhittel szemben nem csak a sós íz miatt, hanem a só ízfokozó hatása miatt is.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Tovább


Kovászos kenyér, ahogy én csinálom

A kényszerű otthonmaradás miatt felértékelődött az otthoni kenyérsütés. Sokan most jönnek rá, mennyivel finomabb az otthon készült kenyér, mint a bolti. Élesztős receptjeimet már megosztottam, most az élesztő hiány miatt eljött a kovászos kenyér ideje. A neten számtalan receptet látni, hogyan kell kovászt készíteni, de a legegyszerűbb egy induló adagot kérni mástól, és azt felhizlalni. A kovászos kenyeret nem bonyolultabb elkészíteni, csak időigényesebb, mert a kovásznak idő kell.

recept tészta kenyér kovászos

Kovászos kenyér

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.