A hétvégén még jött egy nagy vödör birsalma anyám kertjéből. Isteni lekvár és ivólé lett belőle.

A gyümölcsöt folyó vízben megmostam, a konyhában rendszeresített körömkefével átdörzsölve. Hámoztam, kicsumáztam, daraboltam, (az egészséges héját, magháza körüli kövecses részt külön tálban gyűjtöttem). Lemértem a tisztított gyümölcsöt, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főztem. Leszűrtem a levét a félretett héjára. A gyümölcsöt lekvárfőző rézüstömben botmixerrel pépesítettem és főztem tovább a cukor nélkül addig, amíg a világos színből sötétebb nem lett. A végén minden kg gyümölcshöz: 30 dkg cukrot, egy vaníliás cukrot és fél citrom levét adtam hozzá. Folytonos kevergetés közben, jó félórát még főztem. Üvegekbe került és ugyanúgy kezeltem, mint a többi lekvárt: tető rá, fejtetőre vele, majd szárazdunszt.

A lekvár még világos

Már besötétedett

És a héjából?

A birsalma héját sem dobom ki, annyi vízzel amennyi ellepi, jól összefőzöm, majd botmixerrel pépesítem. Szűrőn átöntöm, sőt passzírozhatom is, ha rostosan szeretném, utána cukorral, citromlével újra felfőzöm. Isteni ivólé lesz belőle. Üvegekbe öntöm forrón és ezt is száraz dunsztba teszem.

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Ilyet kérek karácsonyra: egyszemélyes mini helikopter

Napi videó:   Higgadtság

Napi fotó:  Így is lehet kocsit törni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...