Érdekes módon Magyarországon leálltunk az édes gombócoknál, nem igazán terjedtek el a sós, zöldséggel vagy hússal töltött változatok. Pedig ezek legalább annyira finomak. Kezdjük a legegyszerűbb, mégis finom verzióval. Nem kell hozzá más, csak egy kis főtt sonka.

Recept főétel melegétel tészta étel húsétel sonka gombóc krumpli

Sonkás gombóc

 

Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg lisztes krumpli
kb. 35 dkg finomliszt
3 dkg vaj
1 kávéskanál só
30dkg főtt sonka
1 csomag zöldhagyma

Elkészítés:
A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük. Melegen lehúzzuk a héját, áttörjük, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Hozzáadjuk a sót és a vajat, majd a lisztet hozzáadva rugalmas tésztát gyúrunk. Pihentessük egy negyed órát.

A sonkát daráljuk le vagy késes aprítóval vágjuk finomra. Kevés borssal fűszerezzük, és adjunk hozzá ízlésünknek megfelelően aprított zöldhagymát. Gyúrjuk össze.

 Ahogy a szilvás gombóc esetében is, szokásos módon, fél centiméter vastagra nyújtsuk ki a tésztát, vágjuk kb. 10x10 centiméteres négyzetekre. Közepére tegyünk egy kanál sonkát, sarkait hajtsuk fel, és formázzunk gombócot.

Tegyük forrásban lévő vízbe, majd újraforrástól számított 5-6 percig főzzük. Leszűrjük, és tejföllel, esetleg finom sajtszósszal tálaljuk.

Recept főétel melegétel tészta étel húsétel sonka gombóc krumpli

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnyolcezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Egydolláros kávézó
Macskaőrség:  Annyi ijesztő dolog van
Napi videó: Star Wars - Az ébredő haditengerészet
Napi fotó:  Bátrak vagy ostobák?

Recept főétel melegétel tészta étel húsétel sonka gombóc krumpli