A sonka főzőleve igazi kincs

Néhány tipp, hátha valamelyiket nem ismered.recept felhasználás sonka főzőlé sonkalé

Tovább


Sült sonka hotdog

Dobd fel a húsvéti reggelit egy kis kalácstésztában sült sonkacsíkkal. Kellemes vendégváró falat vagy tökéletes útitárs egy kirándulásra.

Sült sonka hotdog

Hozzávalók:
Főtt füstölt sonka
50 dkg liszt
8 dkg zsír
6 dkg cukor
4 dl tej
1 mokkáskanál só
2,5 dkg élesztő

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük az olvasztott zsírt, a cukrot, a sót, majd az élesztős tejet. Villával, néhány mozdulattal homogén masszává keverjük. Ne lepődjünk meg, nem sokkal lesz sűrűbb, mint a galuska tészta. Lefedjük és duplájára kelesztjük.

Kiborítjuk a vastagon belisztezett, és liszttel megszórjuk, és alaposan átgyúrjuk, annyi lisztet adunk hozzá, hogy a gyúrás végére ne tapadjon a tészta.

A sonkát vágjuk körülbelül virsli méretű darabokra.

A tésztát nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra. Vágjunk belőle akkora téglalapokat, hogy körbe tudjuk tekerni vele a sonkát. Vizes kézzel húzzuk meg a tészta szélét, úgy könnyebben összetapad.  két vét nyomjuk össze, és formázzuk meg.

Tegyük sütőpapírra és kenjünk át a felvert tojásal.. Kelesszük a kívánt méretre, majd 180 fokos sütőben szép sötétre sütjük.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Tovább


Zsemlecipóban sült sonka

Kenyérbe sütni a főtt sonkát vagy a csülköt régi konyhai móka. Úgyis jön a húsvét érdemes kipróbálni, nagyon látványos az asztalon. Általában sima kenyértésztába burkolják, én most egy finomabb, vajas-tejes zsemletésztát mutatok meg.

Zsemlecipóban sült sonka

Hozzávalók:
40-50 dkg főtt sonka darab
25 dkg finomliszt
2 dl tej
1,5 dkg élesztő
1,5 mokkáskanál só
3-4 dkg vaj

Elkészítés:
A langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. Villával alaposas összedolgozzuk, hogy homogén legyen. Lefedjük és duplájára kelesztjük.

Kiborítjuk a vastagon belisztezett, és liszttel megszórjuk, és alaposan átgyúrjuk, annyi lisztet adunk hozzá, hogy a gyúrás végére ne tapadjon a tészta. Nyújtsuk ki akkorára, hogy ha közepére tesszük a sonkadarabot, akkor rá tudjuk hajtani a tésztát. A két-két szembelévő oldalát hajtsuk egymásra, és ügyeljünk arra, hogy mindenhol  betakarja a sonkát. Húzzuk meg vizes kézzel a tésztát, úgy jobban összetapad. Fontos, hogy a sonka szobahőmérsékletű legyen, különben a belőle áradó hideg fékezi a tészta kelését.

Takarjuk le és kelesszük 30-45percig. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Tovább


Tormás túrókrém (tormakrém)

Tormás túrókrém, vagy röviden a tormakrémet imádom, legismertebb az ezzel töltött sonkatekercs, vagy sajttekercs. Meglepően sok recept létezik rá, van savanyúbb, édesebb, krumplival, tejjel, A hidegkonyhai szakácskönyvekben is többféle recept van. De csak az egyik ízt szeretem, egy nem túl aromás, pikáns, kissé édes, selymes krémet. Nemrégiben végre ettem egy finomat, és úgy döntöttem, megpróbálom kitalálni az összetevőket és az arányokat. Néhány kísérlettel sikerült kikevernem azt az ízt, amire mindenki elégedetten csettintett. Minden csak az összetevőkönés az arányokon múlott, elkészíteni már gyerekjáték.

Tormás túrókrém

Tovább


Brandenburgi csirkecomb

Egy német nevű, de csöppet sem németes fogás. Igazi ízorgia, német sonka és német sajt, némi csirkehússal vegyítve.

recept főétel húsétel melegétel csirke felsőcomb brandenburgi sonka tilsiter sajt

Brandenburgi csirkecomb

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.