Sváb rongyos rétes

Szűkebb hazámban, Csömörön szeptember utolsó szombatján tartjuk a szüreti fesztivált. Ennek elmaradhatatlan programja a főzőverseny, ahol az egyetlen szabály, hogy bográcsban kell az ételt megfőzni. Az évek során rengeteg jobbnál jobb, babos, káposztás ételek készültek, sokféle leves, pörkölt, és egytálétel került a három mesterszakácsból álló, szakmai zsűri elé.

Idén valami különlegességgel akartam előrukkolni. A főzőverseny a kezdetekben még sváb főzőversenyként indult, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a gyökerekhez. Régi sváb receptek után kutakodtam, amikor megakadt a szemem egy baranyai recepten: sváb rongyos rétes. Nem bográcsos recept, de kíváncsi lettem. Mikor olvastam, rájöttem, hogy ez valójában nem is rétes, és bográcsban is el lehet készíteni. Csapatunk ezzel a recepttel indult a versenyen, amivel el is nyertük a fődíjat.

recept tésztaétel édesség rétes gombóc sváb krumplis dió lekvár búzadara

Sváb rongyos rétes

Tovább


Hétvégi dizájn: Rakéta krumplinyomó

hétvégi dizájn krumplinyomó rakétahétvégi dizájn krumplinyomó rakéta

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Azok a csodálatos kivitelezők
Macskaőrség: Isztambul macskái 
Napi videó: 
Helsinki  
Napi fotó: 
Patrick Swayze jobban csinálta

(via instagram)

hétvégi dizájn krumplinyomó rakéta

Tovább


Megkóstolod a magyar konyhát?

Amerikai egyetemistákkal kóstoltatták meg a tipikus magyar ételeket: gulyásleves, paprikás csirke, rakott krumpli, palacsinta. A srácok őszinte érdeklődéssel viszonyultak az ételekhez, és jól mutatja a csak nálunk világhírű magyar konyha szerepét a világban, hogy a többség még csak nem is hallott róla.

Tipikus, de nem elrettentő vagy megosztó fogásokat tálaltak. A csatorna korrekt kis videót készített, nem egy mindenért nyafogó, önmaga ízlését jelentősen túlértékelő gasztro-náci tesztel. De nem is elrettentő vagy megosztó fogásokkal próbáltak meg sokkolás útján nézettséget szerezni, mint a sokak számára nehezen elfogadható pacal, csülök, túrós csusza vagy zsíros kenyér.  A tesztnek meg is lett az eredménye, kifejezetten pozitív lett az eredmény.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Szív alakú tavak
Macskaőrség:  Barátság  
Napi videó:  
Stabilizált sí-videó  
Napi fotó: 
Neki így jó

(via)videó teszt magyar konyha paprikás csirke palacsinta rakott krumpli gulyás

videó teszt magyar konyha paprikás csirke palacsinta rakott krumpli gulyás

Tovább


Körtés gratin

Burgonya és körte, mindig jól működik együtt. Használjuk ezt a fenséges őszi gyümölcsöt egy gratin köretbe is. Egyetlen fontos szempont, hogy kemény körtéket használjunk. Az egyszerű krumpliból így olyan finomság, aminek nem lehet ellenállni. Ahogy együtt megpárolódnak a fűszeres tejszínben, az valami csoda. recept főétel melegétel köret gratin krumpli körte

Körtés gratin

Tovább


Snidlinges juhtúrómártás

A frissen sült parázskrumpli önmagában is egy isteni étel, annyira jó, hogy még hús sem kell mellé. De ezt még lehet fokozni: egy markáns, fűszeres mártással csodát lehet tenni. A juhtúró markáns ízét tompítja a tejszín, és a snidling egy kis zöld frissességet visz bele. És még elkészíteni is gyors és egyszerű.

Snidlinges juhtúrómártás

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.