Burgonya és körte, mindig jól működik együtt. Használjuk ezt a fenséges őszi gyümölcsöt egy gratin köretbe is. Egyetlen fontos szempont, hogy kemény körtéket használjunk. Az egyszerű krumpliból így olyan finomság, aminek nem lehet ellenállni. Ahogy együtt megpárolódnak a fűszeres tejszínben, az valami csoda. recept főétel melegétel köret gratin krumpli körte

Körtés gratin

 

Hozzávalók:
40 dkg burgonya
40 dkg kemény körte
2 dl tejszín
2 dl tej
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma

bors
szerecsendió

Elkészítés:
A tejet összekeverem a tejszínnel, sóval, szerecsendióval ízesítem, beletöröm a fokhagymát.

A krumplit megtisztítom, és egyenletes, 3-4 milliméteres szeletekre vágom. A körtét is megtisztítom, és a krumplihoz hasonló, 3-4 milliméteres szeletekre vágom Ha van ilyen vágás-szélességű zöldséggyalunk, akkor azzal a legkönnyebb. Fontos, hogy a szeletek minél egyformább legyenek.

A tűzálló tálat kikenem vajjal. A krumpli szeleteket egyesével, kis átfedéssel a tálba fektetem. Ez a halpikkely szerű lerakás lehetőséget ad arra, hogy a mártás mindenhova eljusson. A réteget sózom, borsozom, majd jöhet ugyanígy a körte. Addig pakolom így, amíg a krumpli és a körte el nem fogy. Azután ráöntöm a mártást. Annyira van szükség, hogy a krumplit teljesen elfedje.

Közepes hőfokon kb. 45 percig, a burgonya megpuhulásáig sütöm. Ha a teteje túlságosan gyorsan barnul, lejjebb vehetjük a hőfokot.

Azonnal, forrón tálaljuk.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Furcsa esküvői ruhák
Macskaőrség:  Egy doboz cica  
Napi videó:  
Páros tánc  
Napi fotó:
Ez sem hétköznapi frizura

recept főétel melegétel köret gratin krumpli körte