Ha létezik a köreteknek toplistája, biztos, hogy a burgonya gratin dobogós helyen végez. A tejszínben megpárolódó krumplinak fenséges íze van, amit tovább fokoz a fokhagyma és a szerecsendió összetéveszthetetlen aromája. Annyira finom, hogy önálló egytálételként is megállja a helyét. Tökéletes köret sültek és vagdaltak mellé. Számtalan módon el lehet készíteni, nálam ez az alaprecept.
Burgonya gratin
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
2 dl tejszín
2 dl tej
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
A tejet összekeverem a tejszínnel, sóval, szerecsendióval ízesítem, beletöröm a fokhagymát.
A krumplit megtisztítom, és egyenletes, 3-4 milliméteres szeletekre vágom. Ha van ilyen vágás-szélességű zöldséggyalunk, akkor azzal a legkönnyebb. Fontos, hogy a szeletek minél egyformább legyenek.
A tűzálló tálat kikenem vajjal. A krumpli szeleteket egyesével, kis átfedéssel a tálba fektetem. Ez a halpikkely szerű lerakás lehetőséget ad arra, hogy a mártás mindenhova eljusson. A réteget sózom, borsozom, majd újabb réteg jöhet. Addig pakolom így, amíg a krumpli el nem fogy. Azután ráöntöm a mártást. Annyira van szükség, hogy a krumplit teljesen elfedje.
Közepes hőfokon kb. 45 percig, a burgonya megpuhulásáig sütöm. Ha a teteje túlságosan gyorsan barnul, lejjebb vehetjük a hőfokot.
Azonnal, forrón tálaljuk.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonkilencezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Az ördög quadmotorja
Macskaőrség: A cicus tejet iszik
Napi videó: Látod a mesterlövészt?
Napi fotó: Nem akarok ugrani