A vetrecét már 16. századi források is említik, mint egyfajta gulyást, illetve pörköltféle ételt. Mára a vetrece a tokány egy fajtája, egy Erdélyből származó savanyú étel, amit marhahúsból füstölt szalonna felhasználásával és tejföllel készítenek. Ez azért is érdekes, mert Erdélyben több helyen is jártunk, de a vetrecét egyik helyen sem ismerik. Bográcsban elkészítve az igazi. Párom a csömöri főzőversenyen savanyú vetrecét főzött. Ő így csinálja:
Savanyú vetrece
Hozzávalók:
1 kg szép marhahús,
20 dkg füstölt húsos szalonna,
0,5 liter száraz fehérbor ,
3 nagy fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
3 dkg vaj,
1/2 citrom leve és héja
0,5 liter tejföl,
2 dl tejszín,
1 kk. pirospaprika,
5 babérlevél,
2 evőkanál mustár,
2 kávéskanál majoránna,
só,
bors,
kevés liszt
Elkészítés:
Az apróra vágott szalonnát zsírjára sütöm, rádobom a vajat és a hagymát, és üvegesre párolom.
Rádobom a vékonyra csíkozott húst, sózom, borsozom, megszórom a pirosparikával. Amikor a hús kifehéredett, rádobom a babérlevelet, a citrom héját, a mustárt, majd ráöntöm a bor felét. Ha szükséges, kiegészítem egy kis vízzel. Egy órát gyenge tűz fölött párolom.
Az egy óra elteltével beleöntöm a maradék bort, sózom, meghintem majoránnával, hozzáadom a fokhagymát is. Ha szükséges, az elpárolgó vizet pótolom. Teljesen puhára főzőm. Mikor elkészült, kiszedem a citromhéjat, ne hagyjuk benne a babérleveleket sem. Behabarom a lisztes tejföllel, és legvégül felöntöm a tejszínnel.
Köretnek dödöllét adtunk hozzá, aminek receptjét itt olvashatjátok.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint húszezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Ami erősebb a háborúnál
Napi videó: Az elhagyott Párizs