Sajnos a medvehagyma-szezon túlságosan rövid. A tavasz elején felbukkan és 4-6 hét után már nem lehet kapni. Akik tudják, hol kell az erdőben keresni, azok még kitolhatják a búcsú idejét. Épp ezért érdemes időben gondoskodni a tárolásáról.

 A medvehagymát érdemes minél frissebben felhasználni, de egy zárt nejlonzacskóban vagy dobozban jó esetben egy hétig is eláll. Ennél hosszabb idejű tároláshoz azonban már tartótani kell. Erre két nagyon egyszerű módszert tudok ajánlani.  Azonban bárhogy is tartósítjuk, Először mindenképpen ki kell válogatni, a sérült vagy rossz részeket eltávolítani, alaposan megmosni és megszárítani.

Az egyik lehetőség a fagyasztás. A medvehagymát apróra vágjuk, a legegyszerűbb egy aprítógéppel pillanatok alatt felaprítani. El lehet rakni egészben, vagy nagyobb darabokra vágva, de én túl sok értelmét nem látom, mert a fagyasztás után már csak főzött, vagy sütött ételekbe alkalmas, ekkor már nem nyerő nyersen felhasználni. keverjük el kevés olajjal, ás kis dobozokba vagy tégelyekbe porciózva fagyasszuk le. A legegyszerűbb valamilyen szilikon sütőforma használata. Miután megfagyott, szedjük ki, és jól záródó zacskóban vagy dobozban tároljuk, különben a hűtőben mindent eláraszt a z illata.

 

Én jobban szeretem olajban eltenni. A felaprított leveleket megsózom, olajat öntök rá. Tiszta, jól zárható üvegekbe töltöm. Vigyázni kell, hogy szorosan bele kell nyomkodni, hogy kiszoruljon minden levegő. Mikor megtelt az üveg, öntsünk rá annyi olajat, hogy ellepje, majd szorosan zárjuk le, és rakjuk hűvös helyre.

 

Több helyről is hallottam, hogy az üveg kiürülése után véletlenül se próbáljuk másra használni, mert a befőtt vagy lekvár a jól elmosott üvegből is átveszi a hagyma ízét. Ezeket az üvegeket rakjuk félre a következő tavaszra.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   11 gyönyörű falu, amit látni kell

Napi videó:   Furcsa rally

Napi fotó:  Sosem adom fel!

Macskaőrség:   Bátor védelmezők

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...