A császármorzsa és a daramorzsa elnevezés már teljesen összekutyulódott nálunk, napjainkra már tévesen mindkettőt császármorzsának nevezik. A lényegi különbség, hogy a császármorzsa búzalisztből, a daramorzsa búzadarából készül. (akit a téma mélyebben érdekel, a táfelspicc itt jobban elmerült a témában.)
A lényeg, hogy német eredete ellenére az egyik legfinomabb honosodott édességünk. Csak sajnos egyre kevesebben szánják rá magukat az elkészítésére, mert ott kell állni végig a tűzhely mellett. De a kavargatás és morzsálás közben tökéletesen lehet tévézni vagy akár facebookozni is. Én ezt a változatot készítem, és hogy ne csak az unásig kóstolt lekváros verzió legyen, én aszalt szilvás almamártással kínálom.
Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással
Hozzávalók:
Császármorzsa:
30 dkg búzadara
5 dl tej
4 tojás
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
csipet só
Aszalt szilvás almamártás:
20-30 dkg aszalt szilva
1 kg alma
fél citrom leve és egyben a héja
vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
egy rúd fahéj
4 evőkanál vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A búzadarát a tejbe áztatom a csipet sóval és a citrom héjával. Kb. 1 óra, amíg a dara beszívja a tejet (lehet több idő is). A tojás fehérjét habbá verem, félrerakom.
A tojás sárgáját, 8-10 dkg margarinnal, a porcukorral, és al vaníliás cukorral kikeverem habosra. Hozzákeverem a beáztatott darát, majd óvatosan a habot.
A nagy teflonserpenyőben a maradék vajat felforrósítom, és ráöntöm a masszát. Szinte folyamatos keverés mellett megpirítom. A folyós massza morzsákra esik, szárazzá válik, a végére pirul is.
Az almát megpucoljuk és kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Kevés vízzel feltesszük főni, beletesszük az egész fahéjat és a kicsavart fél citrom héját, a vaníliáscukrot, és kevés cukrot is. Amikor megfőtt, kivesszük a darabos fűszereket és botmixerrel pürésítjük a főtt almát. Kevés vízzel és cukorral csomómentesre keverjük a pudingot és a fövő pürébe keverjük. Hozzáadjuk a darabolt aszatlt szilvát is. Újraforrás után levesszük a tűzről. Cukorral úgy ízesítjük, hogy kissé pikáns, savanykás íze megmaradjon.
Tálaláskor a tányérra rakott császármorzsa tetejére merjük a mártást.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: 12 káprázatos gomba
Napi videó: Az első csók
Napi fotó: Csók
Macskaőrség: Napi macskák 4.