Mintha állatok vagy emberek akarnának lenni. A természet furcsa tréfája.
Használjuk ki az utolsó epres napokat.
A görög gyümölcsleves (bár a gasztrosznobok utálják, mert se nem autentikus recept, se nem Görögországból jött, egy Görög nevű szakács készítette) az egyik nyári kedvencem. Szó szerint percek alatt, hidegen, főzés nélkül össze lehet dobni. Az ember beesik a forróságból a lakásba, és ha volt annyi esze, hogy minden hozzávalót a hűtőben tartott, öt perc múlva már kanalazhatja is. Az "eredeti" receptek számát meg sem lehet becsülni. A lényeg a hideg leves, és az idénygyümölcs. Én leggyakrabban e recept szerint készítem el, most eper került bele.
Epres görög-gyümölcsleves
Úgy az igazi, ha visszatöltjük magába.
Én a füstölt kolbász úgy szeretem, amikor teljesen puha. Rögtön azután, hogy lekerült a füstről, és még nem kezdett el kiszáradni. Ilyenkor még szinte teljesen reménytelen szeletelni. A nap egyik tökéletes pillanata lehet, ha fogunk a jobb kezünkbe egy fél szálat a friss kolbászból, a bal kézbe egy nagy karéj friss kenyeret, és kiülünk a teraszra. Innen és onnan is harapunk egyet, miközben élvezzük a napsütést.
A héten a hentesemnél sikerült ilyen friss, füstölt mangalica kolbászt vennem. Rögtön kértem két szállal, amikor is megláttam egy gyönyörű darab, kicsontozott mangalica-karajt. A recept azonnal adta magát.
Mangalica duplán
Már mindenhol kapható eper, ilyenkor vétek a bolti gyümölcsös joghurtot enni. Az igazi két perc alatt elkészül, valódi eper kerül bele, a rostanyag nem sütőtök, és az állagát sem fogjuk mesterségesen feljavítani. Csak a színe lesz halványabb, mert mi festéket sem rakunk bele. Készítsünk belőle egy pohár gusztusos desszertet.
Valódi epres joghurt
Dübörög a tavasz, a piacokon megjelent az új krumpli, és az idei friss, zamatos, ropogós zöldségek. érdemes kihasználni az alkalmat, bevásárolni a primőr áruból, és valamilyen, tavaszi ízekben gazdag ételt összedobni.
Tavaszi csirkés serpenyő
Hozzávalók:
kb. 1 kg apró új krumpli
1 kg csirkehús
3 db sárgarépa
1 nagy karalábé
2 csomag lila újhagyma
kevés zsiradék
só
bors
pirospaprika
majoranna
oregano
őrölt kömény
Elkészítés:
A húst felcsíkozom, sózom, borsozom, pirospaprikával megszórom, alaposan átforgatom, hogy a fűszerek egyenletesen borítsák. Az újkrumplit ledörzsölöm, a nagyobb darabokat félbevágom. A répát felkarikázom, a karalábét kisebb hasábokra vágom, az újhagymát 2 centis darabokra vágom.
A tálat kikenem zsírral, és beleszórom a krumplit. Megsózom.
Rászórom a zöldségeket.
Sózom, megszórom majorannával, oregánóval, az őrölt köménnyel.
Ráterítem a húst.
Lefedem, 200 fokos sütőben 45 percig sütöm. Ha megpuhult a zöldség, leszedem a fedőt és rápirítok.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonhétezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee: Tulcan varázslatos temetője