Ha ezt a kenyeret megtanulod jól sütni, a többivel sem lesz gondod.

Amikor a kezdők megpróbálkoznak a kenyérsütéssel, sokan azzal rontják el, hogy mindjárt valamilyen bonyolultabb, kevert lisztes, több magvas, öreg tésztás, félnapig kelesztett csodával próbálkoznak. Az atléták sem a stadionban születnek, ők is először megtanulnak járni. Ez a helyzet a kenyérsütéssel is. Először sajátítsuk el a legegyszerűbb kenyér készítését, ha ez már megy, akkor próbálkozzunk bonyolultabb receptekkel.

Az alapkenyér receptje évszázadok óta ugyanaz. Nem kell hozzá más, mint liszt, víz só, és élesztő.  Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, a kenyér valójában önmagát csinálja meg, Nekünk csak az alapanyagokat kell megfelelően összerakni.

A kenyeret gyúrni kell, ez egy kis erőfeszítést kíván, de akár beszámolhatjuk a napi testmozgások közé. Korábban már írtam, nem ajánlom kenyérsütésre a kenyérsütő gépet, de a gyúrást tökéletesen elvégzi helyettünk. Gyúrásra alkalmas egy erősebb konyhai robotgép is, ha van a készletben megfelelő keverőszár.

Első kísérletekre mindenképpen valamilyen sütőedényt javaslok, később kísérletezzünk csak a cipóval. Egyszerűbb kényelmesebb, és a tészta kisebb tartáshibáit a merev fal orvosolja.

Praktikus, ha szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozunk, ezért érdemes hamarabb kikészíteni a hozzávalókat. Ugyanis az alapanyagok hőmérséklete is befolyásolja a kelés gyorsaságát, a kenyér minőségét.

Fehérkenyér készítéséhez a BL 80 (búzaliszt 80) jelű liszt szükséges. Készíthetjük csak ebből, de a finom liszttel keverhetjük fele-fele arányban. Különösen télen érdekes, hogy legyen szobahőmérsékletű, mert a hideg liszt lassítja a kelést. A lisztek minősége eltérő lehet ez befolyásolja, hogy mennyi vizet kell hozzá adnunk.

Élesztő lehet szárított is, de én szívesebben használom az élő kockaélesztőt.

A víz minimum szobahőmérsékletű legyen, de még jobb a kézmeleg, kb. 35 celsius fokos víz.

Nem kell mindjárt egy kétkilós veknit sütni, a legtöbb családban nincs is rá szükség. Én tipikusan ezt a mennyiséget használom, ebből egy 80-85 dekás cipó lesz.

Szeretnél kenyeret sütni? Most induló sorozatomban megmutatom, hogyan kell, hogyan érdemes kenyeret sütni. Mitől lesz finom a kenyér, hogyan süthetsz egyszerű fehérkenyeret, vagy akár a legrafináltabb többmagvas-fűszeres csodát. Kenyerek, péksütemények, lepények receptjei, trükkök, fogások, segédeszközök az alapoktól a különlegességekig. Magyar,francia bajor, balti receptek. Kövesd a sorozatot a Szem-Szájnak blogban.

1. Kenyérsütés otthon

2. Mire jó a kenyérsütőgép?

3. Miben süssünk kenyeret?


Legegyszerűbb fehér kenyér

Hozzávalók:
55 dkg kenyérliszt (BL80)
4dl víz
2,5 dkg élesztő (fél kocka magyar élesztő)
3 mokkáskanál só

Elkészítés:
Az élesztőt elkeverem a vízben. A lisztet beöntöm a gépbe, hozzáadom a sót. Elindítom a gyúrást, és néhány fordulat után hozzáadom az élesztős vizet. Minimum 10 percig gyúrjuk. Gyakorlatilag egyszerre beleboríthatunk mindent a gépbe, de ezt a két egyszerű trükköt alkalmazom. A néhány fordulat alatt a só egyenletesen elkeveredik a liszttel. A vízben feloldott élesztő pedig egyenletesebben kerül a tésztába, nem maradhat benne élesztő csomó.

A tészta akkor megfelelő, ha 7-8 perc gyúrás után elválik az edény oldalától, de még tapadós. Tapasztalataim szerint 10-15 perc gyúrás a géppel elég. Kézzel gyakorlat és kondíció kérdése.

Pihentessük a tésztát egy fél óráig, majd újra gyúrjuk át.

Akkora sütőedényt használjunk, amely minimum kétszer nagyobb, mint a tészta. Könnyebb a kenyeret kivenni, ha egy kicsit megzsírozzuk a sütőforma belsejét.

Az edénynek megfelelően formázzuk meg a tésztát. Bevagdosni nem szükséges, ennek inkább esztétikai értéke van.

A kelesztés legegyszerűbb módja, ha letakarjuk le egy ruhával. Én letakarás helyett egyszerűen be szoktam tenni a sütőbe. Így kényelmesen ellenőrizhetem, hogyan kel a tészta.  Amikor látom, hogy a tészta már nem emelkedik tovább, sütésre kész.

Most már csak a sütésre kell odafigyelnünk.

Tegyünk egy kis fémedénybe vizet a sütő aljára.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Nedvesítsük be a kenyér felületét. Egyszerűen vízbe mártott ecsettel vagy kefével kenjük finoman át. Én erre egy közönséges szobai permetezőt használok, azzal spriccelem be a kenyeret.

Kb. 30-35 percig süssük a kenyeret, amíg a teteje szép barna lesz. Ekkor vegyük ki, borítsuk ki az edényből, és újra kenjük át vízzel. Az elő és utóvizezéstől lesz szép fényes és vastag a héja.

Ha kibírjuk, csak akkor szegjük meg, amikor már lehűlt. Ennek az előnye, hogy szépen szeletelhető, és nem égetjük össze a szánkat.

Elsőre nem tűnik egyszerűnek, de néhány kenyér alatt kialakul egy olyan rutin, és egy idő után már csak összedobunk egy kenyeret.

FONTOS figyelmeztetés: Ha elkészül a friss kenyér, sose legyen otthon friss tej, vagy finom tejföl. Ezek kombinációja a meleg kenyérrel végzetes függőséget, és deréktáji vastagodást okoz.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Furcsa autóbalesetek

Napi videó:   Tetoválás lassítva

Napi fotó:  Most benzin vagy dízel?

Macskaőrség:   Vénusz, a kétarcú macska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...