Nincs vele sok munka, de egy hétvége, amíg elkészül. Ettől lesz tökéletes.

Imádom a vadat: sovány, íz-gazdag, egészséges hús. Porhanyós, zamatos falatok. Ez egy igaz lassú recept. Lassú, bár nincs vele sok munka, de meg kell adni neki az időt, hogy dolgozzon a pác. Péntek este a páclé elkészítése, szombaton pácolás, vasárnap főzés. Tűzhelyen se rossz, de az igazi bográcsban.

recept főétel húsétel melegétel vad vaddisznó gomba erdei páclé

Pácolt vaddisznó-ragu erdei gombával

 

Hozzávalók:
1 kg vaddisznóhús
15 dkg kolzsvári szalonna
3  fej hagyma
3 mk. pirosparika

1 mk. bors
10-12 szem borókabogyó
3-4 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
¼ l vörösbor
½ mk. őrölt, szárított vargánya
15-20 dkg erdei gomba (esetleg vegyes gombakonzerv)

A páchoz:
3 dl víz
1 közepes fej vöröshagyma négybe vágva
4 gerezd fokhagyma
2-3 db babérlevél
½ mk. kakukkfű
10-12 db borókabogyó összetörve
1 ek. almaecet

Elkészítés:

Először készítsük el a páclét, célszerű még péntek este megcsinálni: Tegyük az összes hozzávalót egy fazékba, forraljuk fel, és főzzük negyed óráig. Vegyük le a lángról és hagyjuk kihűlni. Szombat reggelre kihűl.

Tisztítsuk meg a húst, kockázzuk fel, és tegyük a hideg páclébe. Egy napot, de minimum egy éjszakát pácoljuk benne a húst.  

Kockázzuk fel a kolozsvári szalonnát, és süssük zsírjára. Ha túl húsos volt (és reméljük igen), akkor adjunk hozzá egy kanál sertészsírt. A felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. Megszórjuk a pirospaprikával.

Szedjük ki a pácléből a húst, és dobjuk rá. Süssük kifehéredésig, sózzuk, borsozzuk, jöhet rá az összetört fokhagyma, az összetört borókabogyó, Keverjük hozzá az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Főzzük lassú lángon, hagyjuk hogy egy kis levet eresszen. A vörösbort folyamatosan adjuk hozzá, ahogy elfövi a levét.

Amikor csaknem teljesen puha a hús, keverjük el benne a vargányaport, és adjuk hozzá a megtisztított és felszeletelt gombát.

Krokettel, rösztivel, vagy burgonyával tálaljuk.recept főétel húsétel melegétel vad vaddisznó gomba erdei páclé

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Hűtőszekrény az utcán
Macskaőrség: A cicák enni kérnek 
Napi videó: 
FBI megfigyelő autó  
Napi fotó:
Most arattuk a mályvacukrot

recept főétel húsétel melegétel vad vaddisznó gomba erdei páclé