A kenyérlepény az egyik legrégibb találmány, gyakorlatilag egyidős a kenyérrel. A dagasztóteknőből összekapart tésztamaradékot használták fel hozzá, a kemencében megsült a kenyér mellett. Azután szép lassan a kenyérlepény önálló fogássá vált, mert egyszerűen túl jó ahhoz, hogy csak simán maradékként tekintsünk rá. Ma már azért gyúrjuk meg a kenyértésztát, hogy lepény szülessen belőle. Elkészítése gyors, egyszerű, és ráadásul elképesztően finom. Használjuk ki a tavasz egyik legnagyobb erdei ajándékát, és készítsünk medvehagymás kenyérlepényt.
Ha nincs is kemencénk hozzá, azért sütőben elkészítve is isteni lesz.
Medvehagymás kenyérlepény
Hozzávalók:
4dl tej
55dkg kenyérliszt vagy finomliszt
3 dkg élesztő
1 mokkás kanál cukor
2 mokkáskanál só
1 csomag medvehagyma
3 fej hagyma
Tejföl
25-30 dkg főtt császárhús vagy bacon kocka
Elkészítés:
Fél deci langyos tejben a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A liszttel elkeverjük a sót, hozzáadjuk az élesztőt majd fokozatosan a többi tejet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát megfelezzük, két tepsi méretű lepényt készítünk. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük tejföllel, megszórjuk a felkarikázott hagymával, a felkockázott húsos szalonnával,és a darabokra tépkedett medvehagymával.
180 fokos sütőben készre sütjük.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint harmincegyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Kutya, mint lakberendező
Macskaőrség: Szivárványmacskás lány
Napi videó: Kísérteties szemű állatok
Napi fotó: Krokodiltánc