A nepáli gurung törzs még ma is úgy gyűjti a mézet, ahogy őseink tették több ezer évvel ezelőtt. Megdézsmálni a világ legnagyobb méheinek óriás telepeit nem kis bátorság.

Mézvadászat, vagy mézbetakarítás, így nevezik a lépesméz begyűjtését a vadméhek telepeiből. Ez az egyik legősibb ismert tevékenység, nyolcezer éves barlangrajzokon is megörökítették. A természeti népek még ma is így gyűjtik a mézet.

A nepáli gurung törzs gyüjtői a függőleges sziklafalak réseiben otthonra találó vadméhek telepeit dézsmálják meg.

Évente kétszer a Himalájában a a hegyek tövében férfiak gyűlnek össze a sziklák alatt, hogy betakarítsák a himalájai szikla méh mézét.

Itt él a világ legnagyobb mézelő méhe, az Apis laboriosa . Kétszer akkorák, mint európai fajtársai. Egy-egy családban akár kétmillió méh is élhet.

Munkájukhoz bambuszlétrákat használnak, bambuszrost köteleken ereszkednek alá vagy másznak fel, bambuszkosarakban gyűjtik őssze a lépeket. A kosarakat báránybőrrel bélelik ki, hogy ne csorogjon ki a méz.

Testüket mindössze egy zsák védi a méhek dühös támadásaitól.

Kezüket, lábukat méhcsipések csúfítják.

Van olyan gyűjtögető, aki  a szeme világát is elvesztette munka közben.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Egy igazi hobbit ház

Napi videó:   Lánykérések a sportpályán

Napi fotó:  Daytona Beach 1904, 1957, és ma

Macskaőrség:   Macska curling


(via youtube, wikipedia, acidcow)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...