Karamellizált gyümölcs és sült libamáj: tökéletes páros. Egy igazán különleges, ünnepi fogás, karácsonyra ideális.


 Libamáj tokaji boros gyümölccsel

Hozzávalók:
50 dkg hízott libamáj,
5dl édes tokaji szamorodni
2-3 teáskanál rózsabors
2 alma
2 körte
egész fahéj
3-4 szem szegfűszeg
2-3 dkg vaj
1-2 evőkanál barnacukor

Elkészítés:
A libamájat megtisztítom és 2 centi vastag szeletekre vágom. Egy cseréptál aljára rakom egymás mellé. Megszórom egész rózsaborssal és ráöntöm az édes tokaji szamorodnit, de egy decit kihagyok szopogatni.

A tálat lefedem. Ebben pácolom minimum 2 óráig. Közben megforgatom a szeleteket, hogy mindenhol átjárja a bor. Sütés előtt leöntöm róla a bor kétharmadát. Megszórom egy kevés fehérborssal, szerecsendióval, leheletnyi sóval. Lefedve, 160 fokos, előmelegített sütőben kb. 1óráig sütöm.  A fóliát levéve róla, kb. még egy negyed órát sütöm, hogy a maradék páclé is elpárologjon alóla. Tiszta, kisült zsír marad alatta a rózsaborssal.

 

Az almát, körtét megmosom és kb. másfél centis szeletekre, karikára vágom, a magház részét eltávolítom.

Lábosba rakom és felöntöm a páclének használt borral. Fűszerezem egész fahéjjal, néhány szem szegfűszeggel. 4 percig párolom, majd leszűröm. Serpenyőben a vajat megolvasztom, a cukrot karamellizálom, és a lecsöpögtetett párolt gyümölcskarikákat megforgatom benne.

 Tálaláskor egy almakarikára teszek egy szelet májat és a tetejére egy körtekarikát.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonhétezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee: Föld alatti park New Yorkban

Macskaőrség: A macska mindenbe beleüti az orrát

Napi videó: A monguzok ajándéka

Toochee-fotó: Ne használd!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...