A vágódeszkák örök kérdése: fa vagy műanyag? Melyik az egészségesebb, biztonságosabb, jobb? A fa kevésbé biztonságos a műanyagnál?  

Mindenki másképp vélekedik, nézzük meg tudományos szemmel. Mikrobiológusok tesztelték, hogyan reagálnak a tisztításra ezek a felületek.  A kísérletet Dr. Adam Ruben mikrobiológus végezte el.  Három fa és három műanyag vágódeszkát használt:

 Első csoport:
1 vadonatúj műanyag vágódeszka,
1 vadonatúj fa vágódeszka,
1 használt műanyag vágódeszka (már látszódtak a vágásnyomok),
1 használt fa vágódeszka már látszódtak a vágásnyomok,

Második csoport:
1 használt műanyag vágódeszka már látszódtak a vágásnyomok,
1 használt fa vágódeszka már látszódtak a vágásnyomok,

Minden vágódeszka felületét egyenletesen bedörzsölték olyan csirkemell filékkel, amelyek rövid ideig a szabad levegőn voltak. Ezután a vágódeszkákat egyformán elmosták forró-mosogatószeres vízben, leöblítették, majd megszárították azokat.   

A hat vágódeszka öt-öt pontjáról vettek mintát. Az első csoportban használt deszkákról azonnal, a második csoportban használtról 24 órával később. A minták Petri-csészékbe kerültek. A Petri-csészéket 24 órára inkubátorba helyezték, hogy ideális feltételeket teremtsenek a baktériumok szaporodásának.

Először az új deszkákat ellenőrizték. Mindkettő tenyészetben megjelentek a baktériumok, nagyjából ugyanolyan mennyiségben. A fa deszkán valamennyivel kevesebb volt.

A következő páros a régi deszkák voltak. Ezekről is nagyjából egyforma mennyiségű baktérium sikerült kitenyészteni, de most a fa deszkán találtak többet. Azonban mindkét régi deszkán tízszer annyi baktériumot találtak, mint az új deszkákon. Ennek oka, hogy a kórokozók eléldegélnek a vágásnyomok réseiben, és ezeket mosogatással nem tudjuk eltávolítani.

És végül jöjjenek azok a deszkák, amelyekről 24 órával vették a mintát. És itt jött a meglepő eredmény: jelentősen kevesebb baktériumot találta a fa vágódeszkán. Ennek pontos okát a tudósok nem ismerik, de több elmélet is létezik rá. Egyes vélemények szerint a fa természetes antibakteriális tulajdonsággal bír. Más vélemény szerint a fa porózusabb, így szinte magába szívja a kórokozókat, amelyek távolra kerülnek a felszíntől, és ezért nem tudnak érintkezni az étellel.

Akkor melyiket használjuk? Bár a fa deszka jobb, használjuk azt, amelyik jobban tetszik nekünk. Én nem rajongok a műanyagokért, fapárti vagyok. Más a műanyagban bízik jobban. Ő használja azt. Nem kell sem erőltetni , sem hitvitát nyitni róla.

Amit tehetünk, hogy külön deszkát használunk a zöldségekhez, a húsokhoz, és ezeken ne vágjunk se kenyeret se süteményt. Időnként nem árt, ha ecettel fertőtlenítjük a deszkákat, ded remek módszer, ha sóval beszórjuk a felülelet, és úgy hagyjuk egy ideig.

És ha a deszkák kopottak, akár vásárolhatunk újat is.

A fa deszka esetében van még egy megoldás. A régi deszkát alaposan mossuk el, szárítsuk meg, majd csiszológéppel, finom papírral csiszoljuk át az egészet. Kért perc munkával szinte újat varázsolunk belőle.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Huacachina-oázis

Napi videó:   Legkisebb kosaras

Napi fotó:  Kicsit hideg van

Macskaőrség:   Ázott macskák

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...