Furcsán nézegetik a boltban, pedig isteni finom.cikk gyümölcs körte téli

 

Az elmúlt hetekben többször láttam, hogy a multik gyümölcsös polcai mellett megtorpannak az emberek, és gyanakodva méregetik a téli körte felirat alatt felhalmozott gyümölcsöket. Szép nagy körték, formásak, zöldek, némi foltossággal. Ahogy figyeltem, sokan inkább visszatették. Figyeltem a reakciójukat: legtöbben azért tették vissza, mert zöld, vagy éppen azért mert kemény fogású. Azt hitték, éretlen. Másnak a vastagnak tűnő héja nem tetszett. A legviccesebb kommentár egy férfi mondta a feleségének: „Tedd vissza éretlen. Biztos fóliaházi.”

Akik nem kóstolják meg, óriási hibát követnek el. Több fajtája is van, de leggyakrabban egyetlen változat kapható. Én hetek óta vásárlom, de eddig még egy darabban sem csalódtam. A téli körte az évszak talán legjobb gyümölcse. Lédús, gazdag aromájú, és ráadásul mézédes. Húsa fehér és puha, magháza kicsi. Héja fényes, zöld, barna pöttyökkel és foltokkal. Ahogy érik, egyre sárgásabb árnyalatot vesz.

Ha a körte mégis éretlen, a helyzet egyszerű, tegyük egy nedves, hűvös helyre, de ha ilyen nincs, akár a konyhában is maradhat. Napról napra jobb lesz.

Mert a körte legnagyobb értéke, hogy utóérő. A téli körtét ősszel akkor kell szüretelni, amikor már teljesen kifejlődött, de még zöld és kemény. Nem várják meg az érettséget, mert a földre lehulló gyümölcsöt nem lehet tárolni. Csupán két fokos, de 80-90 százalékos páratartalmú helyiségben az érését akár márciusig is el lehet nyújtani.cikk gyümölcs körte téli

Nem tartozik a legbőségesebb vitamin- és ásványi anyagforrások közé, nyugodtan együk csak az ízéért. Tápanyagban azonban nem túl gazdag, legfőbb táplálkozástani értéke magas rosttartalma. Bár nagy a szénhidráttartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják, mert főleg lassan felszívódó fruktózt tartalmaz.

Csak úgy nyersen az igazi, de tökéletesen alkalmas mindenre, a pitétől a dinsztelésig. Bár talán ne ebből főzzük a pálinkát. A legviccesebb, hogy körtézés közben kutyám ott ül a lábamnál, és várja a falatokat. Még ő is imádja.cikk gyümölcs körte téli

  Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  25 Celeb hasonmás
Macskaőrség:  Gazdi ébredj!
Napi videó:  Kártyazsonglőr
Napi fotó:  Hajó-villamos

cikk gyümölcs körte téli