Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sült retek

Magyarországon még mindig nincs igazán hagyománya a sült zöldségeknek, a kerti grillezéseken már fel-feltűnik, de a konyhában csak kevesen készítenek. Pedig alapjaiban teljesen más ízvilágot kínál.

Egy olyan egyszerű zöldséget is lehet sütni, mint amilyen a retek. Víztartalma magas, frissen pedig ropog, amikor harapjuk. Bármelyik retek alkalmas a sütésre, legyen az jégcsapretek, sörretek, vagy fekete retek.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek

Így most tavasszal mindenképpen érdemes a friss, zsenge, a piacon csomókba kötött retket választani. Ha sütni akarjuk, érdemes a kisebb méretű gumókat választani, mert  a cseresznye méretű fejeket még fel sem kell vágni. Természetesen a nagyobbak is alkalmasak, a kicsit nagyobbakat elég, ha felezzük, a méretesebbeket már negyedeljük, vagy akár cikkekre, szeletekre is vághatjuk.

 A sütésre előkészíteni egyszerű. Vágjuk le róla a gyökereket, és a zöldjét. Ha csak kisméretű retket használunk, érdemes a zöldjéből 1-2 centiméteres csonkot hagyni, nem csak finom, hanem remekül mutat a tányéron. A zöldjét se dobjuk el, finom saláta készíthető belőle.

A sült retek ízét befolyásolhatjuk azzal, milyen zsiradékot használunk alatta. Mediterrán hangulatú lesz, ha olívaolajjal készül., A vajtól franciásan édeskésebb lesz. Kellemes íz kombináció érhetőek el, dió-, sütőtök, vagy épp szőlőmag-olaj használatával. De nyugodtan kísérletezhetünk állati zsírokkal is, kis kacsa- vagy libazsíron sütve mennyei.

Kedvünk szerint fűszerezhetjük friss vagy szárított zöldfűszerekkel, például kitűnő a  petrezselyem, snidling, szurokfű, majoránna, rozmaring. De csak egyszerűen, borssal vagy kevés fokhagymával is kiváló.

De az ízét befolyásolhatjuk, ha már a sütés elején magokat dobunk mellé, amely pirítás közben átadja ízanyagait a reteknek. szezámmag, tökmag, napraforgómag, egyaránt fenséges.

A zsiradék- fűszer-mag kombináció variálásával más és más ízt kapunk.

A képen látható sült retekhez olívaolajat használtam, fűszernek csak egy kevés borsot és fokhagymát választottam, és napraforgó maggal szórtam meg. Négyzöld-salátára tálaltam, amit a retek zöldjéből csináltam.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel nyolcvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

recept hidegkonyha saláta zöldség sült retek

Tovább


Csokis mogyorós cantuccini

Ezt az isteni, száraz süteményt nevezik keksznek és kétszersültnek is, de valójában egyik sem. Az olaszok különleges sütemény száraz és kemény, arra van kitalálva, hogy valami forró ital mellé fogyasszuk. A klasszikus mandulás változat helyett most jöjjön egy csokis-mogyorós változat.

Csokis mogyorós cantuccini

Tovább


Kacsamell pecsenye

A kacsa arra lett kitalálva, hogy megsüssék. Húsa sötét, ízletes, ha jól készítik el, húsa leomlik a csontokról. Megsütve bőre ropogós lesz, a belőle kisülő zsír ízesíti a húst, és csodálatos sárga szaft lesz belőle. Akkor az igazi, ha a hús egy éjszakát érik a fűszerekben. Egy klasszikus békebeli recept.recept melegétel főétel kacsa mell ropogós sült húsétel

Kacsamell pecsenye

Tovább


Tejben sült juhcomb

A tejben áztatás a máj sütése esetében gyakran alkalmazott eljárás, de más húsok esetében is jól működik. Kevésbé ismert módszer, hogy az áztatáshoz használt fűszeres tejben is pároljuk a húst. Végül a vizet elfőve-lesütve gazdagabb aromájúvá teszi a sültet.recept főétel húsétel melegétel juh comb tej sült

Tejben sült juhcomb

Tovább


Krumpli ágyon sült kolbász

Gyorsan elkészíthető étel azokra a napokra kitalálva, amikor nincs sok időnk főzőcskézni , de valami finomat ennénk. Félig párolt félig sült finomság, a szalonnából és kolbászból kifolyó fűszeres zsírt a krumpli ízesíti.recept melegétel főétel sült krumpli burgonya kolbász szalonna

Krumpli ágyon sült kolbász

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.